Institute For Financial Crime

Instituut wil fraudebestrijding 'boost' geven

Hoe kun je de kwaliteit van forensisch onderzoek verder verbeteren? Het Institute For Financial Crime ziet daar voor zichzelf een rol weggelegd, zegt initiatiefnemer, bestuurslid en registeraccountant Arthur de Groot. Op 28 mei wordt het instituut gelanceerd in het Haagse 'Fraudespaleis'.

Lex van Almelo

Mede door het gebrek aan een duidelijk definitie is niet bekend hoe veel schade financieel-economische criminaliteit veroorzaakt, schreef u begin dit jaar. Gaat het IFFC daar verandering in brengen?
"Ja. Wij willen zorgen voor meer betrouwbare informatie over de omvang van financieel-economische criminaliteit."

Hoe?
"Onder meer door fraudebestrijders en onderzoekers bij elkaar te brengen, onderzoek te organiseren en door kennis te delen. De wetenschap, zoals criminologen van de Vrije Universiteit, zal ons daarbij ondersteunen."

Hoeveel fraudebestrijders zijn er in Nederland?
"
Er zijn misschien wel 10.000 mensen die zich beroepsmatig bezighouden met het bestrijden van financieel-economische criminaliteit."

'Nu is het momentum. Er is vreselijk veel aan de hand.'

Momentum

Waarom wordt het IFFC opgericht?
"
We zijn er al ruim anderhalf jaar mee bezig. Het Fraude Film Festival gaf een extra impuls. Daar bleek dat er in de wereld van financial crime grote behoefte bestaat om meer kennis met elkaar te delen. En dat er veel voor nodig is om publieke en private bestrijders echt bij elkaar te krijgen. Maar kennis delen is noodzakelijk in een tijdperk vol technologische vernieuwing."

Financieel-economische criminaliteit is van alle tijden. Waarom wordt er nu pas een instituut voor opgericht?
"Nu is het momentum. Er is vreselijk veel aan de hand. Het fraudelandschap is flink in beweging. Er zijn veel incidenten en onderzoeken. Op 1 januari is het Wetboek van Strafrecht aangepast om financieel-economische criminaliteit beter te kunnen bestrijden. Er is een Rijksbrede aanpak. Veel partijen willen meedoen: van Fraudehelpdesk tot en met Transparency International. Ook een partij als VNO-NCW zit in het bestuur, omdat zij vindt dat fraudebestrijding leidt tot een gezondere economie. Op de deelnemerslijst van de lanceringsbijeenkomst staan bijna 300 mensen uit allerlei disciplines. Dat geeft wel aan dat het instituut in een behoefte voorziet."

Wat is de inbreng van accountants bij het instituut?
"Nagenoeg alle grote accountantskantoren participeren: de big four-kantoren, de forensische nichekantoren, maar ook andere kantoren zijn geïnteresseerd. We hebben ook contact met de NBA over normen voor zorgvuldig onderzoek en over hoe je forensisch onderzoek in Nederland nog beter kunt maken."

'Of ze nu willen of niet - accountants wordt een grote rol bij fraudebestrijding toegedicht.'

Standaarden

Streeft het instituut naar één standaard voor alle onderzoekers? Dus voor advocaten even strenge regels als voor accountants?
"We hebben een kamer forensisch onderzoek in oprichting. Accountants hebben de behoefte uitgesproken om in gesprek te gaan over onderwerpen als standaarden, kwaliteit van waarheidsvinding en zorgvuldigheidseisen. Bij deze discussie zullen wij er als instituut op toezien dat alle competenties aan boord komen. Regelgeving is een vraagstuk dat niet op ons bordje ligt. We gaan wel onderzoeken of er in Nederland een beroepsopleiding kan komen voor bestrijders van financieel-economische criminaliteit, vanaf mbo- tot wetenschappelijk niveau. Ik heb de cursus 'Zeg wat je ziet' van de NBA gevolgd. Ik vond dat geen slechte cursus, maar je zou dergelijke opleidingen bijvoorbeeld kunnen aanvullen met andere en zachte competenties. Je kunt gewone accountants leren dat er veel meer aan de hand kan zijn en hoe zij daarachter kunnen komen."

'Onafhankelijke katalysator'

'Leren van elkaar, met elkaar!' is het motto van het Instituut for Financial Crime (IFFC) Het instituut wil als onafhankelijke katalysator zorgen voor:

 • innovaties op gebied van onderzoek, samenwerking en educatie
 • bewustzijn en inzicht in een effectieve bestrijding en preventie van financieel-economische criminaliteit

Dit door het organiseren van seminars, fora, expertmeetings, onderzoekstrajecten en opleidingen voor professionals.

Het bestuur van het instituut:

 • Hendrik Jan Biemond, (voorzitter), advocaat bij Allen & Overy
 • Arthur de Groot, forensisch accountant bij Deloitte
 • René van den Bosch, jurist bij ING
 • Adriaan van Dorp, directeur Security & Intelligence Management ABN Amro
 • Dato Steenhuis,  oud-procureur-generaal
 • Birgitte van Haaren, boardroom advisor bij BQLR

Het IFFC is 'bewust' gevestigd in Den Haag, de internationale stad van vrede, veiligheid en recht.

Wat zouden accountants nog meer aan het instituut kunnen hebben?
"Of ze nu willen of niet – accountants wordt een grote rol bij fraudebestrijding toegedicht. Uiteindelijk heb je het toch over de verwachtingskloof. Daar is een rol voor ons weggelegd. Met analysetechnieken kun je fraude gemakkelijker en eerder ontdekken. Accountantskantoren maken al grote stappen. Wij bevorderen innovatie door partijen bij elkaar te brengen. We zijn in gesprek met diverse technologiebedrijven waaronder IBM. Dat heeft met Watson Analytics iets dat een geweldige boost zou kunnen zijn voor  de fraudebestrijding."

Is partijen bij elkaar brengen voldoende om de future crime in te tomen?
"We gaan actief op zoek naar innovaties. Daarom zitten we bij The Hague Security Delta. En iedereen die bij ons aangesloten is, krijgt toegang tot onze informatie, cursussen en programma’s. Bij de lancering gaan we een project aankondigen met de naam 'Asset recovery & discovery', dat gaat over het, speuren naar verduisterde bedragen. We gaan een nieuwe aanpak neerzetten, die enorm zou kunnen lonen. Daar zouden accountants mogelijk ook hun voordeel mee kunnen doen."

Lex van Almelo is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

  Aanmelden nieuwsbrief

  Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

  Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.