Serie

Serie: Pieter op zoek naar vernieuwing

Pieter de Kok gaat vanaf volgende week in een serie voor Accountant.nl op zoek naar vernieuwing in en rond het accountantsberoep. Op basis van recente ervaringen of interviews. "We moeten voorbij het roeptoeteren."

Tom Nierop

De Kok, medeoprichter en partner bij Coney en tot januari 2013 aanvoerder van accountancyvernieuwingsbeweging Tuacc, heeft met de serie een duidelijk doel voor ogen. "Over vernieuwing wordt erg veel gesproken, maar we moeten voorbij het roeptoeteren."

Wat wil je ontdekken?
"Concrete vernieuwing. De dingen moeten nu een keer concreet worden. Ik wil mensen ontmoeten, in en buiten het vak, die de vernieuwing in de accountancy handen en voeten geven. Ik wil inspiratie opdoen. Nuchter, kritisch-positief, met een vleugje humor, met enige afstand maar wel vanuit praktijkervaring in het vak."

Foto Pieter de Kok

Met de serie wil De Kok ook "structuur aanbrengen in onderwerpen". De vernieuwingen waar hij naar op zoek is kunnen technologisch van aard zijn maar dat hoeft niet per se. "En ze betreffen de hele keten, te beginnen bij het onderwijs. Wat willen we daar nu precies mee? Studenten leren grotendeels nog precies hetzelfde als twintig jaar geleden!"

Zachte kant

De eerste aflevering in de serie, volgende week op Accountant.nl, verhaalt over zijn ervaring met een cursus leiderschap.

Een cursus leiderschap? Wat nu? Een bekend technologieadept is plotseling 'soft' geworden?
"Ho ho, dit was op uitnodiging, en ik heb er eerst drie maanden over nagedacht. Maar vernieuwing betekent ook open staan voor dingen, absorberen, geïnspireerd raken. Ik heb ook een zachte kant, en die mag best af en toe. Daar was dit een voorbeeld van. Maar hetzelfde speelt bijvoorbeeld rond soft controls. Hoe mensen met elkaar werken, of tegen elkaar werken, zegt veel over de interne-beheersingsomgeving in een organisatie. Heel belangrijk voor een accountant, maar ik heb nu geen thermometer om dat te meten."

Het enige dat echt big is aan big data in onze sector is het aantal events en artikelen
over het onderwerp.

Debunken van schijnvernieuwing

Ook het debunken van schijnvernieuwing hoort tot de doeleinden van de verkenningstocht. "Neem big data. Een enorme hype, je hoort niet anders. Ik ben al jaren overtuigd van de mogelijkheden van die ontwikkeling, voor de gezondheidszorg, de retail, noem maar op. Maar in de accountancy? Het enige dat echt big is aan big data in onze sector is het aantal events en artikelen over het onderwerp. Natuurlijk, sommigen doen wel aan data-analyse, maar dat doen we al dertig jaar. En de accountancy zal over tien jaar zeker nog meer data driven zijn dan nu. Maar op het gebied van big data, en dat is iets anders, heb ik in onze sector nog niet één concrete werkende business case gezien, niet één. Voor wat betreft de accountantscontrole geloof ik er wel in, ik zie zeker big data kansen, we komen daar wel op termijn, maar het is hoog tijd om nu concreet te worden en uitdagingen in kaart te brengen. Denk aan data kwaliteit, data privacy en de vertaalslag naar concrete assurance toepassingen uitwerken in de keten. En deze weer delen. Wie neemt het voortouw, wie is er echt concreet bezig. Dat wil ik onderzoeken. En als de concrete voorbeelden, toepassingen er nu wel zijn, hoor ik ze natuurlijk graag."

Nietszeggende awards

Een ander belangrijk doel is om mensen die met concrete vernieuwing bezig zijn in de spotlight te zetten, van de achtergrond naar de voorgrond te halen en hun kennis naar voren te brengen, zegt De Kok. "Dit als alternatief voor allerlei commerciële en nietszeggende awards. Uiteindelijk wil ik er mee bereiken dat we met elkaar nadenken over hoe we op een leuke, duurzame manier kennis kunnen ontsluiten."

Suggesties voor vernieuwing? Mail naar redactie@accountant.nl onder vermelding van 'Vernieuwing'.

Tom Nierop was van november 2001 tot juni 2016 hoofdredacteur van Accountant en Accountant.nl.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.