The happy financial

Waarom vinden accountants vernieuwing zo lastig?

Er moet iets veranderen in de accountancy. Vernieuwing is nodig op verschillende vlakken: de cultuur binnen accountantsorganisaties, maar ook de inzet van data-analyse en verdergaande automatisering en uiteindelijk verbetering van de controlekwaliteit. Vanuit verschillende hoeken worden accountants aangespoord om te veranderen en te vernieuwen, maar de daadwerkelijke actie ontbreekt of gaat te langzaam. Daarom vroeg ik me af: waarom vinden accountants het zo lastig om te vernieuwen?

Marjan Heemskerk-Seeverens

Het meest eenvoudige antwoord op deze vraag is: 'accountants zijn gewoontedieren'. Accountants vinden het fijn om vaste werkwijzen te hebben, zonder te veel grote en onverwachte veranderingen. Zelfs als je met een controleteam één week in het jaar bij een klant op bezoek bent, heeft ieder teamlid zijn of haar eigen plaats in het voor de accountant ingerichte werkhok.

Deze eigenschappen van het gewoontedier heeft de accountant aan de ene kant ook nodig. Het maakt het makkelijker om in processen te denken. Het werken in een vast stramien zorgt ervoor dat de controles objectief, maar ook efficiënt kunnen worden uitgevoerd.

'Zijn we langzaamaan van gewoontedieren geëvolueerd in vastgeroeste en starre professionals?'

Maar zijn we als accountants hier niet te ver in doorgeslagen? Zijn we langzaamaan van gewoontedieren geëvolueerd in vastgeroeste en starre professionals? Maken deze gewoontes en stramienen ons niet angstig voor vernieuwing, met (onbewust) verzet tegen iedere vorm van vernieuwing als gevolg?

Vernieuwingen in de controle

De laatste decennia hebben we voldoende kunnen vasthouden aan het oude. Dat maakt de vernieuwing in de accountancy alleen maar meer noodzakelijk. De controlemethodieken die we nu nog steeds gebruiken zijn gebaseerd op standaarden die ruim vijftig jaar geleden zijn opgesteld. Destijds waarschijnlijk vernieuwend en revolutionair, maar inmiddels sterk achterhaald. De wereld is de laatste tien jaar zo snel veranderd, dat deze manier van controleren niet meer past binnen de huidige financiële wereld.

De vernieuwingen die we nu willen doorvoeren, om weer aansluiting te vinden bij de wensen en eisen van de huidige tijd, komen te laat en gaan te langzaam. Dit wordt nog eens benadrukt door minister Hoekstra, die de sector niet nog eens vier jaar de tijd wil geven om orde op zaken te stellen. Snelle vernieuwing is noodzakelijk.

Tijd voor actie

Maar niet alleen onze minister van Financiën roept dit, ook de young profs zijn van mening dat er iets moet veranderen. De veranderingen die noodzakelijk zijn, zien namelijk niet alleen toe op een ge-update versie van de controlestandaarden. Ook de cultuur binnen accountantsorganisaties moet beter aansluiten bij de huidige tijdsgeest.

Volgens mij is de enige manier om dit allemaal in een zo kort mogelijke tijd voor elkaar te krijgen, een mindset verandering van de beroepsgroep. Iedere accountant moet eraan geloven en meer open gaan staan voor veranderingen en vernieuwing.

Want het alternatief is niet heel rooskleurig. Vernieuwingen worden dan opgelegd vanuit toezichthouders of eisen vanuit het maatschappelijk verkeer. En inmiddels weten we dat wijzigingen die vanuit externe partijen worden opgelegd, veel minder effectief zijn en vooral op weerstand stuiten.

'Denk meer out of the box en kijk naar de voordelen van deze vernieuwingen.'

Om dit voor te zijn en zelf voldoende inspraak te hebben in de vernieuwingen, moeten we daarom juist onze attitude richting vernieuwing aanpakken. Dus volgende keer wanneer een vernieuwing wordt voorgesteld binnen de branche of binnen je accountantsorganisatie, denk dan niet meteen 'dat ga ik nooit doen', maar zie er de voordelen van in. Zeg 'ja' en probeer het een tijdje. Denk meer out of the box en kijk naar de voordelen van deze vernieuwingen. Wie weet waar het toe kan leiden. Want blijven hangen in deze huidige manier van werken werkt duidelijk niet.

Sta jij als accountant voldoende open voor vernieuwing? Zeg je vaak genoeg 'ja' tegen nieuwe ideeën, hoe revolutionair ze ook zijn of niet passen binnen je huidige manier van werken? Probeer deze mindset change eens toe te passen in je dagelijks werk en je zult zien dat het je steeds makkelijker af gaat. Met als uiteindelijk doel om de vernieuwingen die zo hard nodig zijn in de branche ook daadwerkelijk te laten slagen.

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.