Corona

Naderende faillissementsgolf raakt ook accountants

Er komen steeds meer signalen dat het aantal faillissementen volgend jaar sterk gaat oplopen. Accountants verwachten dat de neergang bij klanten hen ook zal raken, maar ze vrezen niet voor hun voortbestaan.

Henk Vlaming

“Ons kantoor ondervindt directe schade door de neergang in de horecasector”, zegt Dimitri van den Berghe van accountantskantoor Van den Berghe & Verdegaal. De organisatie heeft veel horecaondernemers in portefeuille. “Maar we zijn een gemengd kantoor, de omzetprognose voor dit jaar halen we. In de IT-sector bijvoorbeeld draait alles gewoon door. Wat dat betreft ben ik blij dat we niet alleen in de horeca zitten.”

Van den Berghe reageert op steeds meer signalen over bedrijfsfaillissementen die volgend jaar sterk gaan oplopen. Recent onderzoek van PwC en Universiteit Leiden voorziet dat veel bedrijven begin 2021 in financiële problemen komen. Met name in de cultuursector en de horeca. Toenemende liquiditeitstekorten, in combinatie met de afbouw van steunmaatregelen zijn de oorzaak. De piek ligt in het tweede kwartaal volgend jaar, aldus het expertpanel waar het onderzoek zich op baseert, bestaande uit bijzonder beheer bankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders.

'Als vijftien procent niet betaalt, gaan we dat duidelijk merken in onze cashflow.'

“Ik maak me heel veel zorgen over de horeca”, zegt ook Daan Bregman van Bregman Accountants. Bijna een derde van zijn portefeuille bestaat uit horecabedrijven. “Omzet in de horeca heb ik genoeg, maar ik vraag me af of de klanten mijn rekeningen nog kunnen betalen. Als vijftien procent niet betaalt, gaan we dat duidelijk merken in onze cashflow.”

Veel problemen in de horeca komen door uitstel van belastingafdracht en andere aflossingen, vervolgt hij. “In drie jaar mogen ondernemers hun belastingschuld aflossen, een ongekend milde regeling. Maar sommige ondernemers moeten straks duizenden euro’s per maand aflossen, boven op hun overige verplichtingen. Dat is gewoon heel zwaar. Hun hele winst gaat hieraan op, in het meest optimale geval.”

Crisis doorstaan

Bregman denkt dat zijn kantoor de crisis zal doorstaan, want er is een goede financiële reserve en er zijn geen leningen die afgelost moeten worden. “Ik kan er maar beter open over zijn, dat helpt om te werken aan oplossingen. Ik zoek nu al nieuwe klanten, omdat de kans bestaat dat een deel van mijn portefeuille het niet redt. Daarnaast heb ik maandelijkse betaaltermijnen ingesteld, zodat klanten relatief kleine maandbedragen overmaken om zo de liquiditeit op peil houden.”

Mark Tamsma van Horeca Accountancy, het enige landelijke accountantskantoor dat zich uitsluitend richt op de horeca, voorziet een min of meer normale uitdunning van de sector. “De horeca is conjunctuurgevoelig, ondernemers krijgen er bij economisch laag tij altijd klappen. Vooral de ondernemers die instapten in de hoogconjunctuur, wat een verkeerd moment was. Het waren de vette jaren, maar daarna volgen altijd magere jaren, ook zonder de coronacrisis.” Tamsma denkt dat zijn kantoor niet zwaar geraakt wordt, omdat hij in het hogere segment zit. Daar zijn de vaste lasten relatief lager en de financiële reserves hoger. “Die ondernemers houden het vol, ook dankzij de TVL- en de NOW-regeling.”

Cultuur

'Het is niet zo dat de hele cultuursector gaat omvallen.'

Accountants die werken voor cultuurorganisaties denken het iets minder moeilijk te krijgen. In deze sector doen zij vooral controlewerk, in het kader van subsidies waarvan cultuurorganisaties afhankelijk zijn. “In de accountancy zullen we wel iets gaan merken van de verwachte faillissementen”, reageert Geert Hoes van Amstelstad Accountants & Adviseurs, een kantoor met veel klanten in de cultuursector. “Maar in hoeverre wij er als kantoor last van krijgen, is koffiedik kijken. Het is niet zo dat de hele cultuursector gaat omvallen. Vooral commerciële cultuurorganisaties hebben het moeilijk, zij hebben een verdienmodel met weinig subsidies.”

Met name de kleinere cultuurinstellingen gaan klappen krijgen, stelt Ton van Cappele, zelfstandig accountant in onder andere de cultuursector. “Er zijn er een paar die we niet meer terugzien. Maar het werk dat ik voor hen deed is van bescheiden omvang.”

Grote cultuurinstellingen zullen de crisis wel doorstaan, meent Jos Stengs van Dubois & Co, een accountantskantoor dat gespecialiseerd is in de cultuursector. Het zijn met name toeleveranciers, tijdelijke krachten en zzp’ers die lijden onder de dip. “Veel grote cultuurorganisaties kunnen rekenen op structurele subsidies van de overheid en van cultuurfondsen. Zij vallen niet om als ze minder activiteiten ontplooien. Ze moeten bovendien toch hun jaarrekening en nu ook de NOW-verantwoording te laten controleren door de accountant.”

Niet zo somber

'Onze klanten zien het niet zo somber in.'

Dat is ook de inschatting van Pascalle Heyman-Brand van accountantskantoor Kamphuis & Berghuizen. “Sommige cultuurinstellingen komen juist rijker uit de coronacrisis, omdat ze een groot steunpakket kregen en minder uitgaven hebben doordat er minder voorstellingen zijn. Volgend jaar staat er wederom vanuit de overheid een groot steunpakket klaar voor de culturele sector. Als deze crisis een jaar aanhoudt wordt het anders, maar de berichten zijn inmiddels positiever. Onze klanten zien het niet zo somber in.”

Geen enkel accountantskantoor voorziet de eigen ondergang. Daan Bregman rekent op herstel van de horeca op termijn. “Failliete ondernemers blijven vaak horecamensen, die toch weer een nieuw bedrijf opzetten. Dan hoop ik dat ze onthouden dat wij ze hebben geholpen toen het moeilijk was. De dip in omzet duurt misschien een paar jaar, daarna zal het weer rechttrekken.”

Hard getroffen sectoren

Door de coronacrisis zijn sommige mkb-sectoren uitzonderlijk hard getroffen, zoals de horeca, transport, cultuur, evenementen en de sekswerkbranche. Henk Vlaming bracht eerder voor Accountant.nl de zorgen binnen een aantal branches in beeld en sprak met accountants die kennis hebben van die sectoren. De artikelen zijn terug te lezen via deze site.

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.