Accountant in beeld

Het vmbo-meisje dat accountant werd

Het vmbo moest Seren Güven toch wel aankunnen. Het stille, verlegen schoolmeisje liet het er niet bij zitten. Inmiddels werkt ze bij EY en volgt de master accountancy aan Nyenrode. Tientallen artikelen schreef ze, haar eerste vakprijs is binnen en ze roert zich in het debat. "In de accountancy heb ik mijn soft skills ontwikkeld."

Henk Vlaming

"Misschien is het beter als Seren naar het vmbo gaat." Dat was in 2009 het studieadvies van de basisschool voor Seren Güven. De route naar de accountancy was ver, maar ze richtte er het vizier op, niet van plan om een duimbreed te wijken. Met succes, want Seren volgt de master accountancy aan Nyenrode. Bijna twee jaar werkt ze bij EY en vijf jaar in de accountancy.

Haar enthousiasme over het vak steekt deze jonge accountant in opleiding niet onder stoelen of banken. Tientallen artikelen schreef ze voor The Accountables, het platform van accountancystudenten en jonge accountants. Ze werd derde bij de Brenda Westra Opinieprijs 2020 en in november was ze een van de sprekers op het NBA Springlevend-webinar The Future of Audit.

Stil

Terwijl het op de middelbare school juist haar mondigheid was die een spaak in het wiel van haar ambitie leek te steken. "Ik was slecht in talen, ook in Nederlands", vertelt ze. "Daardoor was ik verlegen en stil. Toen ik me aansloot bij The Accountables ben ik gaan schrijven, daar heb ik geleerd om me beter te uiten. Ook op het werk heb ik mijn soft skills ontwikkeld."

Na de vmbo vervolgde ze haar school op de havo. Daar ontwaakte haar liefde voor het vak, toen haar talent voor cijfers opviel. Een docent maakte haar attent op de accountancy. Accountant? Geen idee wat het was. Maar toen ze zich erin verdiepte, wist ze dat dit beroep haar bestemming zou worden. "Mijn profielwerkstuk ter afsluiting van de havo ging over de accountancy. Mijn medeleerlingen kozen voor coole onderwerpen, zoals historische gebeurtenissen of het menselijk lichaam, maar ik schreef over de balans, winst en verliesrekening en het beroep van accountant."

'Mijn profielwerkstuk ter afsluiting van de havo ging over de accountancy.'

Ter voorbereiding stuurde de Zaanse tal van accountantskantoren een brief, met de vraag om informatie voor haar schoolproject. Het bleef stil. "Behalve bij één kantoor, daar werd ik uitgenodigd voor een gesprek met een partner. Ik had me voorbereid op een interview over de cijfers, maar hij vertelde hoe belangrijk het menselijk aspect is in de accountancy en de vele organisaties waarmee je als accountant te maken krijgt. Zeventien was ik en we praatten een uur over de maatschappelijke betekenis van de accountancy. Uniek vond ik het."

Haalbaar

Na de havo deed ze haar propedeuse accountancy aan de hogeschool, om zich daarna in te schrijven voor de opleiding accountancy op Nyenrode. Had ze met haar vmbo-achtergrond geen twijfel of dit academische vak haalbaar was voor haar? Geen moment, vertelt ze. "Als je jong bent voel je geen obstakels, aan mislukken dacht ik niet. Ik wist heel goed wat ik wilde, en dat was naar Nyenrode om accountancy te studeren."

Slechts één keer in al die jaren sloeg de twijfel toe. Dat was in 2016, in aanloop naar haar bachelor accountancy aan Nyenrode. "De opleiding begon in 2016, in 2015 was ik begonnen met solliciteren, maar het lukte me niet om een baan in de accountancy te krijgen. In die tijd was dat niet zo gemakkelijk met een hbo-propedeuse. Het was al maart, telkens werd ik afgewezen. Ik was toen bang dat ik misschien niet aan Nyenrode een deeltijd bachelor zou kunnen volgen, met daarnaast een baan in de accountancy."

'Ik ben trots op de accountancy, dat de sector groeit en dat ik daar deel van uitmaak.'

In het voorjaar kreeg ze een aanstelling als auditor bij de Auditdienst Rijk. "Daar was ik heengegaan voor een open dag, later ben ik uitgenodigd voor een gesprek en werd me gevraagd naar mijn motieven om in de accountancy te werken. Of ik niet werd afgeschrikt door de negatieve berichtgeving over het vak."

"Ik zag echter vooral de cijfers van veel organisaties, het privilege dat ik daarnaar mag kijken en erover mee mag denken. Ik ben trots op de accountancy, dat de sector groeit en dat ik daar deel van uitmaak. We moeten het niet alleen hebben over Enron en Wirecard, maar ook laten zien wat we oplossen en wat we goed doen. De accountancy is belangrijk, het vak moet aantrekkelijk blijven, mensen moeten ervoor durven kiezen en er willen blijven."

Veelzijdig

Om haar horizon te verbreden en niet alleen ervaring op te doen bij de overheid, stapte Seren over naar Baker Tilly. Nu werkt ze voor EY, waar ze druk is voor de financiële sector. "Het werk is zo veelzijdig. Ik toets of gepubliceerde jaarcijfers een getrouw beeld geven van de werkelijkheid. Hiervoor stel ik samen met het team de juiste vragen en verzamelen we de juiste informatie voor het oordeel."

"Druk is het wel, met de studie erbij. Soms maken we als team lange dagen, dan geeft het voldoening als we de deadline halen. De work life balance in de accountancy is een belangrijk aandachtspunt, dat ziet ook de top van de accountantsorganisaties. Maar het werk is mooi, ik doe het met veel plezier. EY let er bovendien op dat ik niet alleen maar werk en ook aan mijzelf toekom."

'De mooiste momenten heb ik beleefd bij het zetten van mijn handtekening onder een arbeidscontract.'

Heeft ze niet het gevoel dat ze als Zaanse vmbo-leerling extra drempels moest slechten om te slagen in de sector? "Ik weet niet beter, of dit was mijn pad. Ik was niet alleen vmbo-leerling, maar ook vrouw, ik heb een migratieachtergrond en ik was vroeger niet zo mondig. Maar de slachtofferrol ligt mij niet, die brengt geen positieve energie. Mijzelf bewijzen zag ik als een kracht. Heb je je eenmaal bewezen, dan gaan er nieuwe deuren open en mag ik andere uitdagingen aangaan."

"De mooiste momenten heb ik beleefd bij het zetten van mijn handtekening onder een arbeidscontract. Dat ik zoveel vertrouwen en kansen heb gekregen van mijn huidige en vorige werkgevers. Mijn eerste contract als auditor bij het Ministerie van Financiën was het meest bijzonder. Als achttienjarige kreeg ik de bevestiging dat ik mocht zijn wie ik ben."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.