In beeld

'Dit voelt als het eigen bedrijf waarvan ik vroeger droomde'

Valerie Van Hooijdonk-De Roover droomde vroeger van een eigen horecazaak. Maar toen ze toch de afslag nam naar de accountancy, werd dat haar passie. Nu is ze op weg naar het partnerschap van Van Boekel accountants en adviseurs in Tilburg. "Terwijl ik acht jaar Nyenrode eerst niet zag zitten."

Henk Vlaming

Partner worden? Zeker een grapje, dacht Valerie. Maar het was een van de vennoten die aangaf dat ze in haar wel een toekomstige vennoot zagen. "Ik zag mijzelf toen nog niet direct als partner. Ik had in die tijd nog niet de ambitie om een kantoor te runnen of in de top van de accountancy mee te draaien, met bijbehorende verantwoordelijkheden."

Valerie van Hooijdonk- De Roover is begin dit jaar director geworden bij Van Boekel accountants en adviseurs in Tilburg, in aanloop naar het partnerschap. Een nieuwe functie bij het kantoor waar ongeveer zeventig mensen werken. Als gevolg van de ontwikkelingen in de branche en de huidige maatschappij is de functie bij het kantoor in het leven geroepen. Op deze manier kan ze geleidelijk toewerken naar het partnerschap, met de bijbehorende verantwoordelijkheden en risico's.

Dat ze voor het partnerschap in aanmerking komt, heeft ze te danken aan haar ongebreidelde inzet en passie. Ze klom op van assistent-accountant naar AA en RB en geldt bij Van Boekel als een gedreven adviseur. Valerie is daarnaast medeverantwoordelijk voor het HR-beleid en houdt zich bezig met de werving en selectie van nieuwe medewerkers, waaronder ook vele studenten. Ze bezoekt de opleidingen om contact te leggen met startende beroepsbeoefenaars en hen te enthousiasmeren voor het vakgebied.

Foto Valerie van Hooijdonk-de Rover aan bureau achter laptop

Horeca

Hoewel accountancy in eerste instantie niet bovenaan haar verlanglijstje stond, is de interesse voor de financiële sector gaandeweg toch gewekt.

Hoewel accountancy in eerste instantie niet bovenaan haar verlanglijstje stond, is de interesse voor de financiële sector gaandeweg toch gewekt. Als tiener wilde ze stewardess worden, daarna raakte ze in de ban van de horeca, waar ze als veertienjarig meisje begon in de afwas. Tien jaar zou ze er werken, zelfs toen ze al werkzaam was bij een accountantskantoor. "Dan ging ik in het weekend nog eens tien uur werken in de bediening. Een eigen horecazaak, daar droomde ik van."
Het horecavak bood haar alles wat voor haar belangrijk was. "Het sociale aspect, klantcontact, dienstverlening, collegialiteit en de samenwerking. Je had mij in die tijd niet voor honderd procent achter een bureau moeten zetten."

Toch was na de middelbare school accountancy de logische vervolgopleiding. Ze had iets met cijfers en rekenen. Ging ze op stap met vriendinnen, dan was zij degene die over het geld ging. "Aan het einde van de middelbare school hadden wij een bedrijfsbezoek bij Ernst & Young, zoals dat toen nog heette. Daar hoorde ik dat je in het accountantsvak leren en werken kon combineren. Je kon dus direct aan de slag en theorie met de praktijk afwisselen. Dat sprak mij enorm aan. In die tijd leek het vakgebied mij interessant, maar ik had nog niet nagedacht over de uiteindelijke stap naar accountant waarbij de gehele AA- of RA-opleiding zou moeten worden afgelegd. Een achtjarige opleiding bij Nyenrode zag ik toen niet zitten."

Weer en wind

Het vak was geen liefde op het eerste gezicht. Van journaalposten had ze nog nooit gehoord. "Het journaal kende ik alleen van de televisie." Bij haar eerste werkgever, waar ze als junior assistent de eerste stappen in het vak zette, voerde ze kastellingen uit, controleerde ze urenbriefjes en scande documenten. "Toen ik voor het eerst mee naar een klant mocht, stond ik bij de bushalte in de vrieskou te wachten op de bus die niet kwam. Erg? Welnee, ik kom van de boerderij, ik ben gewend aan weer en wind."

'Ik zorgde dat mijn agenda altijd goed gevuld stond met afspraken.'

Juist dat bezoek aan de klant veranderde haar kijk op het vak. "Bij ondernemers maakte ik kennis met de mens achter de cijfers. Ondernemers leiden hun bedrijven, ieder op hun eigen manier. Ik kon ze helpen vanuit mijn rol als accountant en met mijn financiële achtergrond." Hoe meer Valerie zich verdiepte in de advieskant van het vak, hoe leuker ze die vond. "Zolang ik maar praktisch bezig kon zijn bij en met klanten. Ik zorgde dat mijn agenda altijd goed gevuld stond met afspraken."

Het was in die tijd dat haar droom over een eigen horecazaak begon te vervagen. Het sociale aspect, de dienstverlening, het ondernemerschap, het praktische, alles wat leuk is aan de horeca, vond ze ook in het accountantsvak. Daarnaast bood het vakgebied ruimte voor een privéleven. De uren werden toch wel gemaakt, maar op tijdstippen die gunstiger zijn en flexibeler in te delen. 
"Hoe leuk ik horeca ook vind, ik merkte het verschil in vrije tijd met het accountantsvak. In de horeca ben je altijd aan het werk, als anderen vrij zijn. Voldoende vrije tijd werd steeds belangrijker, vooral toen ik een gezin had. Om werk en gezin te combineren moet je ook thuis een team kunnen zijn."

Foto Valerie van Hooijdonk-de Rover, lopend

Extra stap zetten

Maar de droom van een eigen bedrijf was niet gedoofd, ook al dacht Valerie dat die buiten beeld was geraakt. Thuis wisten ze beter: iedereen merkte dat Valerie in haar werk steeds die stap extra wilde zetten. Zij werkte toen bij een groot kantoor en voelde dat daar de klik niet was.
Na vier jaar stapte ze over naar Van Boekel accountants en adviseurs. "Bij mijn vorige werkgever heb ik een hele leuke tijd gehad die me veel heeft gebracht; ik heb er veel geleerd. Maar ik zocht naar een omgeving met meer saamhorigheid. Grote kantoren hebben meerdere vestigingen, je komt er in wisselende teams waardoor ik me soms de vreemde eend in de bijt voelde. Bij Van Boekel bestond ook de mogelijkheid om breder bezig te zijn en disciplines te combineren, wat voor mij het plaatje compleet maakte. Daarnaast kreeg ik veel ruimte voor eigen inbreng."

'Als adviserend accountant kun je niet zonder fiscaliteit.'

Ondanks haar vroegere bedenkingen ging ze in 2015 toch verder met de vervolgstudie tot accountant. "Ik wilde me verder ontwikkelen in de samenstel- en advieskant van het accountantsvak en daarvoor was verdieping nodig." Nadat ze in 2019 AA werd, vervolgde ze eind 2021 de studie tot RB, die ze recent afrondde. "Als adviserend accountant kun je niet zonder fiscaliteit."

Het uitzicht op het partnerschap wekte Valerie's droom van een eigen bedrijf weer tot leven. "Een grote stap, ik heb er thuis veel over gepraat, want als partner verbind je je langdurig aan het kantoor. Een mooi traject met diverse uitdagingen. Ik heb tijd nodig om een eigen klantenkring op te bouwen en teams aan te sturen, terwijl ik nog volop in de uitvoering zit.
Van Boekel accountants en adviseurs voelt al als het eigen bedrijf dat ik altijd heb gewild. Samen kunnen we zorgen voor de continuïteit en groei van het kantoor en het leuke is dat ik hier zelf mede vorm aan kan geven. Ik kan nu echt gaan ondernemen."

Henk Vlaming is journalist.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.