Marianne van der Zijde

Marianne van der Zijde

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties, is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM en bestuurslid van de NBA. Zij schrijft haar opinies op persoonlijke titel.

Afbeelding Opinie

Smart contracts

In zijn opinie 'Bullseye of bullshit' vraagt Pieter de Kok zich af hoe blockchain het vraagstuk van continuous business assurance kan ondersteunen en welke concrete stappen dan nu moeten worden ondernomen. Ik ga hier niet heel concreet een antwoord geven op die vraag. Maar ik wil wel een vergezicht geven over hoe ik denk dat technologie de traditionele financiële functie van de accountant zou kunnen gaan beïnvloeden; geïnspireerd door de blockchaintechnology en dan met name het concept van 'smart contracts'.

x 8 24 22 Marianne van der Zijde
Afbeelding Opinie

Vroeger was het beter

'Vroeger was het beter', verzuchtte een accountant en iedereen aan de tafel knikte instemmend. Het gesprek ging over jonge medewerkers en dat die te weinig op de opdrachten werden begeleid waardoor ze niet snel genoeg leerden. De schuld van budgetdruk en het gebrek aan senior assistenten en controleleiders. Ik zat ook mee te knikken. Een beetje nostalgie is altijd fijn en het met elkaar eens zijn ook. Totdat mijn verstand weer begon te werken. Vroeger was het beter? Wat een flauwekul!

x 2 72 26 Marianne van der Zijde
Afbeelding Opinie

Beste Ron,

Je schreef recent, in een reactie bij de eerdere opinie 'Excuustruusfunctie': 'Beste Marianne, Ik lees je reacties. Het onderwerp over quotum heb ik met plezier overgeslagen. Desondanks blijf je in mijn gedachten hangen dat ik je wil vragen hoe jij deze vrouwen zou aanspreken. Jij doet het overduidelijk anders dan Thecla Bodewes. Geen idee wat echt haar boodschap is. En wat geef je de mannen mee of liever gezegd wat kunnen wij van je of vrouwen leren die aan de top willen. Hopende op een goed stuk van je te lezen!'

x 10 39 19 Marianne van der Zijde
Afbeelding Opinie

Geïnstitutionaliseerd wantrouwen

"In kringen van regelgevers is er momenteel een discussie gaande of die houding vanuit een neutrale positie kan worden uitgeoefend, of dat de accountant op voorhand moet twijfelen aan de voorgelegde informatie. In het eerste geval vraagt de accountant de gecontroleerde om de informatie te onderbouwen, waarbij hij uiteraard open staat voor informatie die wijst op fouten. In het tweede geval ga je er in principe van uit dat het niet zal kloppen."

x 12 67 18 Marianne van der Zijde