Opinie

Blij!

'De laatste tijd is de toon nogal betweterig en zuurpruimerig', kreeg ik als reactie van Alle Bergsma bij mijn vorige opinie.

Dat is waardevolle feedback, want ik schrijf om te worden gelezen en aan zuurpruimen heb ik een grote hekel. Ik heb geantwoord dat ik voel dat het nu de tijd is om echte veranderingen in te zetten en niet te blijven hangen in wat was. Dat ik die kanteling nog niet echt zie en dat dat maakt dat ik misschien zeurderig of betweterig overkom. Dat is niet de bedoeling, al is het denk ik tot op zekere hoogte onvermijdelijk als je opinies schrijft en daarmee je eigen mening weergeeft. Maar niettemin: ik ga meer variëren, want er zijn ook veel dingen waar ik heel blij van kan worden!

Van wat dan? Waar ik het meest blij van word is het samen met anderen iets nieuws uitdenken en daarvan een succes maken. En dan het liefst nog een beetje vanuit een underdog positie. Bewijzen dat het echt wel kan, als je er met elkaar voor gaat en een beetje buiten de gebaande paden wilt denken. Dat ik daar blij van word heb ik als eerste echt ervaren bij de AFM.

In 2004 ben ik bij de AFM begonnen, toen het toezicht op accountantsorganisaties nog helemaal moest worden uitgedacht. Hoe ga je met zo'n klein groepje mensen een echte autoriteit worden in een sector die op zijn zachtst gezegd niet zit te wachten op een actieve toezichthouder? Dat was een grote uitdaging; maar geen onmogelijke, zoals ook is gebleken. De succesfactoren als ik nu terugkijk: een groepje gedreven mensen met een hart voor de sector, een visie op controlekwaliteit en de ambitie om het verschil te maken, een slimme inzet van de beperkte middelen, geen concessies doen aan de eigen kwaliteit van werken, niet schromen harde conclusies te trekken als dat gerechtvaardigd is. En een heldere publieke verantwoording in minimaal een jaarlijkse rapportage.

Een aantal brainstormsessies die we in die jaren hadden staat me nog heel goed voor de geest. Heb je dat zelf wel eens meegemaakt? Dat je in de discussie elkaar zo goed aanvoelt en versterkt dat de energie in de ruimte bijna tastbaar is? Dat het knettert boven je hoofd en je met elkaar tot fantastische creatieve resultaten komt? Dan weet je wat ik bedoel. Aan die pionierstijd bij de AFM denk ik dan ook nog vaak met heel veel plezier en trots terug.

Met een groepje gelijkgestemde mensen iets neer kunnen zetten waarop je trots kunt zijn. Dat is waar ik ook naar op zoek ben gegaan toen ik begin 2015 besloot om voor mezelf te gaan werken en te zien wat ik zou kunnen bijdragen aan de kant van de sector zelf. En dat lukt. Ik zie dat in het visietraject bij de NBA. Prachtig hoe je met een groepje mensen, die elkaar niet of nauwelijks kennen, in twee brainstormsessies over het thema Lerend beroep tot een gezamenlijke visie en concrete ideeën komt.

Maar ik ervaar het ook bij de kantoren die mij vragen hen te helpen om stappen te maken. Eén kantoor wil ik daarbij in het bijzonder noemen: De Jong & Laan Accountants.  Een kantoor waar ik al sinds begin 2015 aan verbonden ben. Bekijk de filmpjes en lees de interviews en blogs in het kwaliteitsverslag 2017. Ik hoop dat je dan ook iets ervaart van waar ik enthousiast van word en trots op ben.

Dus ben ik somber over de voortgang in de sector? Ja, af en toe wel. Er zijn zoveel kinken in de kabel en hobbels in de weg. De kunst is om desondanks het doel voor ogen te houden en gewoon voort te gaan. En om, ook publiek, stil te staan bij wat allemaal wel in gang is gezet en zijn vruchten afwerpt. Dus Alle, bedankt voor je feedback!

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Marianne van der Zijde adviseert accountantsorganisaties en is voormalig hoofd toezicht kwaliteit accountantscontrole en verslaggeving van de AFM.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.