Marjan Heemskerk

De zzp'er is ook op accountantskantoren niet meer weg te denken. Marjan Heemskerk over kosten, ondernemerschap en ontwikkeling van de zzp-accountant.

Discussie Column

Zzp-accountants: here to stay?

Onlangs las ik in het FD een artikel over zzp'ers. Strekking van dit verhaal was dat in bepaalde sectoren zzp'en lucratiever lijkt dan in loondienst blijven. Vooral in de bouw, IT en in de lezingensector kun je als zzp'er leuke tarieven vragen en dus een goede boterham verdienen. Maar waar het artikel vooral over ging, was dat zzp'ers zichzelf snel rijk rekenen. Doordat onvoldoende rekening wordt gehouden met nakomende kosten en belastingen die betaald moeten worden, is de zzp'er lang niet altijd voordeliger uit. Daar komt ook nog eens het ontbreken van een pensioenopbouw bij kijken.

Reden genoeg voor de auteur van het artikel om te stellen dat zzp'en op korte termijn lucratief lijkt, maar dat dit op lange termijn vaak tegenvalt. Ik plaatste hier vervolgens op social media een bericht over. De reacties waren overweldigend en de meningen verdeeld. De ene helft was van mening dat zzp'en wel degelijk de betere optie was, mits er een goed uurtarief tegenover stond. De ander helft vond juist dat zzp’en veel verborgen kosten met zich meebracht en koos dan ook liever voor de loondienst optie.

De zzp accountant

Tegenwoordig zie je ook steeds meer accountants als zzp'er aan de slag gaan. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het nu zit met de zzp-accountant. Is dat een houdbaar fenomeen? Gaan we dit in de komende tijd alleen nog maar meer zien in de accountancy? En hoe lucratief is de accountantssector voor zzp'ers?

Laten we beginnen met dat uurtarief en die verborgen kosten. Als ik iets geleerd heb van mijn eigen onderneming en online platform, is het dat je er nooit vanuit kan gaan dat iemand iets wel weet of begrijpt. Ook accountants niet. Maar toch acht ik de kans kleiner dat een zzp-accountant kosten over het hoofd ziet, of te weinig geld opzij zet voor de belasting dan een willekeurige andere zzp'er. Als zzp-accountant kun je dan ook, afhankelijk van je ervaring en opleiding, best aardige tarieven vragen waar je nog wat aan overhoudt.

Ondernemerschap en risico lopen

Op social media kreeg ik ook veel reacties dat men zzp'ers geen échte ondernemers vindt. Want ze lopen immers geen risico. Daar ben ik het niet mee eens. Als zzp'er loop je wel degelijk risico. Het voordeel dat accountantskantoren hebben, het mogelijk maken van een flexibele schil, is ook direct het risico dat een zzp'er loopt. Je moet er rekening mee houden dat bij mindere economische tijden de opdrachten niet voor het oprapen liggen. Maar ook dat is juist onderdeel van zzp’en: ondernemen en risico lopen.

Ik zie juist een voordeel van dit ondernemerschap van de zzp'er. Je weet pas echt hoe iets werkt, als je het zelf een keer gedaan hebt. Als accountant geven we vaak adviezen aan onze klanten. Maar op het moment dat je je eigen aangiftes moet regelen, je administratie vanaf nul moet opzetten en een juiste rechtspersoon moet kiezen, is het ineens een ander verhaal. Ook door dit in de praktijk zelf te ervaren, word je een betere accountant.

Opdrachten

Als zzp-accountant heb je niet altijd je opdrachten en klanten voor het kiezen. Ook dan, of juist dan, heb je minder leuke opdrachten. De vraag is ook in hoeverre je wordt ingezet op je daadwerkelijke niveau. Daar staat dan weer wel tegenover dat je ook kunt kiezen voor bredere opdrachten. Als zzp'er heb je de vrijheid om te kiezen voor een interimklus als financial controller, of een specialisatie in een bepaalde sector. Hierdoor heb je je eigen ontwikkeling zelf in de hand en kun je ervoor kiezen om bredere ervaring dan bijvoorbeeld alleen in de audit op te doen.

Dat zelf in de hand hebben van je ontwikkeling, heeft natuurlijk ook weer een keerzijde. Je bent zelf verantwoordelijk voor je opleiding en stageverplichting. Gelukkig zijn daarin ook steeds meer mogelijkheden en maatwerktrajecten beschikbaar. Op die manier kun je én zzp’en én voldoen aan je praktijkverplichting.

'Here to stay'?

De zzp-accountant is wat mij betreft niet meer weg te denken op accountantskantoren. Het plaatje van de standaard accountant is al lang niet meer en het aandeel zzp-accountants zal de komende tijd nog wel blijven stijgen. Kantoren en opleiders doen er dan ook goed aan om dit fenomeen op een goede manier in hun omgeving in te passen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiƫn en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.