Marjan Heemskerk

Werkgeluk van werknemers krijgt de laatste tijd veel aandacht. Logisch ook, gezien de schaarste aan personeel. Als je eindelijk de juiste mensen hebt weten aan te trekken, wil je ze het liefst zo lang mogelijk behouden. Ook onder accountants leeft dat onderwerp.

Discussie Column

Accountants en werkgeluk

Mijn eigen online platform heet The happy financial. Een aantal jaren geleden sprak ik een collega-accountant. Hij vroeg zich af of mijn platform erop was gericht om financials happy te maken. Goed gevonden, maar niet wat ik beoog. Misschien een businessmodel voor een volgende onderneming.

Wat is werkgeluk dan? In mijn ogen is werkgeluk met plezier naar je werk gaan. Dat je zin hebt om naar je teams en je klanten te gaan. Maar ook zeker dat je nog vol energie in de auto terug naar huis zit, aan het eind van de werkdag.

Niet alleen maar leuk

Dat dat iedere dag kan, is iets wat je ook moet leren. Niet alles is alleen maar leuk. Zo ervaar ikzelf bijvoorbeeld ontzettend veel werkgeluk; ik heb als eigen ondernemer de leukste baan die er is. Maar ik heb er zeker ook dagen tussen zitten, waarbij ik opzie tegen een bepaalde taak (waarvan openstaande debiteuren nabellen toch wel met stip op één staat van het lijstje 'niet leuke dingen'). Of dat ik simpelweg geen zin heb om ook maar iets te doen. Dat kan.

Weken of zelfs maandenlang met tegenzin naar je werk gaan, is het andere uiterste. 's Ochtends wakker worden en balen dat je zo meteen naar je werk moet. Dan ervaar je duidelijk geen werkgeluk.

Accountants en werkgeluk

Hoe zit het dan met accountants en hun werkgeluk? Als ik een accountant spreek, hoor ik vrijwel nooit dat ze ontzettend plezier halen uit het vullen van dossiers. Of uit het afvinken van de zoveelste checklist.

Nee, de meeste accountants in de praktijk worden blij van het werken met teams en besprekingen met hun klanten. Maar de laatste jaren hoor ik van veel accountants dat de verdeling tussen de leuke en minder leuke kanten van het werk naar de verkeerde kant is omgeslagen. En dat het werkgeluk ver te zoeken is.

Tijd voor actie dus. In eerste instantie van jezelf als werknemer. Wat kun je eraan doen om meer werkgeluk te ervaren? Wat vind jij belangrijk in je werk? En hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Hoe kan die balans weer naar de goede kant doorslaan? Bij wie moet je zijn om dat voor elkaar te krijgen? Kortom: Hoe kun je je eigen werkgeluk creëren?  

Werkgevers kunnen hieraan natuurlijk hun steentje bijdragen. Het inhoudelijke werk is gebonden aan wetten en regels, maar ten aanzien van andere aspecten kan de werkgever zeker een rol spelen. Zoals de invulling van de teams, de planning, de interne cultuur.

Luisteren

Luisteren naar personeel doet in zo'n geval ook wonderen. Waarop zitten werknemers écht te wachten? Waardoor ervaren zij werkgeluk? Willen ze meer vertrouwen krijgen en meer verantwoordelijkheden krijgen, om zo meer werkgeluk te ervaren? Of willen ze juist een andere kant van zichzelf kunnen ontwikkelen? Vraag het ze!

Ik werk zelf iedere dag met plezier en hoop echt dat meer mensen dat voelen. Werk is een belangrijk onderdeel van je leven, het is zonde als je te lang zonder werkgeluk verder moet. Maar onderneem zelf actie om dat voor jezelf voor elkaar te krijgen.

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.