Joris Joppe

Alle governance maakt het beroep er niet leuker op. Joris Joppe pleit voor iets meer kat-en-muis en avontuur in de accountancy.

Discussie Column

Iets meer Tingo alsjeblieft

Accountancy heeft gewoon iets meer avontuur nodig. Ik begrijp dat purpose ook mooi meegenomen is, maar een beetje spanning lijkt me een grotere plus. Ik spreek uit ervaring: een paar jaar bij de forensische unit van de recherche. De goederenbeweging voor giftige stoffen, de financiële besognes van een (vermeende) terrorist of op zoek naar corruptie in administraties. De verdenking is als aanleiding concreter dan de frauderisicoanalyse. De zoektocht zorgt voor de motivatie. Als me werd gevraagd hoe mijn tijd bij de politie was, antwoordde ik vaak: "Avontuurlijk, maar als je accountant bent, is iets al gauw een avontuur…" 

Maar hoe vertaal je dat naar de assurancepraktijk? Met de focus op governance en verantwoording door ondernemingen, nu weer uitgebreid met de verklaring omtrent risicobeheersing, wordt het alleen maar minder spannend. Natuurlijk zit er waarde in het 'gecontroleerd en goed bevonden'-stempel van de accountant. Maar als alles al goed was voordat je aan de klus begon, geeft het verrassend weinig voldoening. 

Daarom pleit ik voor iets meer Tingo. Ik was van het bestaan ook niet op de hoogte, maar het altijd informatieve goingconcern.com stuurde me door naar Hindenburg Research. De droom van elke accountant. Een greep uit de collectie:

  • Tingo claimt een serieus marktaandeel op de markt van mobiele telefonie in Nigeria. De analist van Hindenburg probeerde een abonnement af te sluiten, maar kreeg geen contact. Business lijkt niet te bestaan.
  • Tingo rapporteert over de bouw van een fabriek ter waarde van 1,6 miljard dollar. Het design van de fabriek bleek een gefotoshopte stockfoto. Bezoek aan de bouwplaats onthulde slechts onkruid. 

De lijst van vermoedens van fraude is lang en amusant. Dat moet de gemiddelde controlerend accountant voldoening geven. Kennelijk is er in dit geval ook nog een goedkeurende verklaring afgegeven door de Israëlische tak van een van de big four. Bijzondere locatie met een, naar ik vermoed, leeg dossier. Jammer. Met deze klus had je een hoop assistenten erg gelukkig gemaakt.

Jammer genoeg komen zulke cases te weinig voor, alhoewel Marcel Pfeijffer daarover anders zal denken. Al die governance maakt het er niet leuker op. Laten we het iets meer kat-en-muis maken. Iets vaker een ceo met een bonus van honderd miljoen. Dan hebben ze tenminste een incentive om de boel te flessen. Iets minder VOR en iets meer Tingo, zodat langzaam het avontuur weer terug komt in de accountancy!

Wat vindt u van deze column?

Reageer

Joris Joppe is registeraccountant en managing director bij Visionplanner.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.