Tuchtrecht

Verklaring op grond van vrijwel lege dossiers

Ontsnappen aan het tuchtrecht kan niet door je als lid af te melden bij de beroepsorganisatie. De dossiers moeten alle gegevens bevatten die nodig zijn om het afgeven van een samenstellingsverklaring te schragen en kwaliteitscontrole mogelijk te maken.

Accountantskamer

Zaaknummers:
10/1134 Wtra AK
Datum uitspraak:
05 november 2010
Oordeel:
gegrond
Maatregel:
doorhaling
Status:
definitief
Vindplaats:
ECLI:NL:TACAKN:2010:YH0108

Lex van Almelo

Belangrijkste feiten

In 2006 oordeelt de Raad van Toezicht Beroepsuitoefening AA's negatief over het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing van een AA in Amsterdam. De AA moet in een verbeterplan aangeven hoe hij binnen twee jaar zijn kwaliteitsbeheersing op orde denkt te krijgen. De raad keurt dit plan in 2007 goed.

Bij de hertoetsing in 2009 blijkt dat de AA niet heeft voldaan aan zijn PE-verplichting, dat de werkdossiers vrijwel leeg zijn en het interne kwaliteitsbeheersingssysteem nog steeds niet deugt. De raad komt opnieuw met een negatief eindoordeel.

Klacht

De NOvAA dient een klacht in omdat de AA niet heeft voldaan aan de PE-verplichting en omdat het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing te kort schiet. Bovendien heeft de AA de regels onvoldoende gevolgd door geen samenstellingsverklaring te voegen bij de jaarrekeningen en geen specificaties te geven bij het algemeen gedeelte van die jaarrekeningen.

Oordeel

Ook al schrijft de AA dat hij zich als lid van de NOvAA zal afmelden - voor de onderhavige klachten blijft hij onderworpen aan het tuchtrecht. De Accountantskamer verklaart de klacht op alle onderdelen gegrond.

Maatregel

Mede gelet op het maatschappelijk belang vindt de Accountantskamer het een zware overtreding wanneer een accountant de regels die de kwaliteit van de beroepsuitoefening moeten bewaken niet naleeft. Omdat de AA niet heeft voldaan aan de PE-verplichting, zijn interne kwaliteitsbeheersingssysteem opnieuw niet op orde heeft en het - niet uitgevoerde - plan had het NOvAA-lidmaatschap op te zeggen, vindt de Accountantskamer doorhaling in het accountantsregister passend en geboden. De AA zal zich pas over tien jaar opnieuw kunnen inschrijven.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.