Diversiteit

Women's Accounting Leadership Series 2020: Meer vertrouwen in eigen kunnen

Diversiteit: hoe groot is het probleem nu écht? Naar welke cijfers moeten we kijken? Welke stappen hebben we al gemaakt? Waar liggen de oplossingen? Marjan Heemskerk over een dag vol meningen, onderzoek en tips tijdens het Women Leadership event, georganiseerd door NBA en IMA. Een inspirerende middag vol netwerkmogelijkheden.

Marjan Heemskerk

Dagvoorzitter Sandra Lutchman trapt af met de drie belangrijkste pijlers van dit jaarlijks terugkerend event, waarbij diversiteit in de financiële wereld voorop staat. Het creëren van academische achtergrond, inspirerende sprekers die dienen als rolmodellen en onderling netwerken staan centraal.

Tijdens de opening van IMA's Rosemary Amato wordt gesproken over het verschil in zelfvertrouwen tussen mannen en vrouwen, een onderwerp dat vaker terug zal komen. Want is het enorme zelfvertrouwen dat mannen in zichzelf en hun kunnen hebben ten opzichte van de meer bescheiden vrouwen er de oorzaak van dat sprake is van zo weinig vrouwen in topposities in de financiële wereld?

De cijfers zien er in ieder geval de laatste jaren beter uit, want inmiddels is meer dan de helft van de economiestudenten vrouw. Hoe kan het dan dat, wanneer je naar de inschrijvingen in het NBA register kijkt, deze v/m-verhouding nog 20/80 is? Dan moet je iets dieper de cijfers in en zie je dat van die 80 procent mannen een relatief groot gedeelte al gepensioneerd is. Dat impliceert bij de actieve leden een stijging in het aandeel vrouwen. We gaan dus de goede kant op! 

Diepgewortelde vooroordelen bij zowel mannen áls vrouwen

Maar we zijn er nog lang niet, haalt prof. dr. Esther-Mirjam Sent van de Radboud University aan. Mannen bereiken nog steeds eerder de top en verdienen beduidend meer dan vrouwen op dezelfde functies. Want ook al maak je het als vrouw, dan blijft het verschil in salaris met je mannelijke collega's alsnog 16 procent.

Foto Esther-Mirjam Sent en publiek in de zaal

Wat is hier nu de oorzaak van? Volgens Sent zijn dit diepgewortelde vooroordelen, die zowel bij mannen als vrouwen bestaan. Heb je ooit een Google image search gedaan op de woorden 'professor' of 'senator'? De enige vrouw die daarop naar voren komt is Mary Poppins. Dat zegt genoeg.

Deze vooroordelen spelen ook mee wanneer cv's van vrouwelijke sollicitanten worden gelezen. Staat er bij een vrouw dat ze Frans spreekt, dan wordt al snel verondersteld dat ze Frans 'voor de gezelligheid' heeft geleerd, of dat ze met haar man in het buitenland heeft gewoond. Terwijl dezelfde Franse taal op een cv van een mannelijke sollicitant wordt gezien als een pluspunt, omdat hij na heeft gedacht over zijn carrièreperspectieven en daarom een cursus Frans heeft gevolgd.

'Mannen bereiken nog steeds eerder de top en verdienen beduidend meer dan vrouwen op dezelfde functies.'

Een ander vooroordeel dat wordt aangehaald is ook veelzeggend. Wanneer je als een van de weinige vrouwen in een mannenwereld opereert, wordt minder waarde gehecht aan de werkzaamheden van zo’n vrouw. Wanneer een bepaald beroep vooral door vrouwen wordt gedomineerd, denk aan de zorg en het onderwijs, dan wordt aan dit beroep als geheel minder waarde toegekend. Verontrustende en diepgewortelde vooroordelen.

De eerste belangrijke oplossing die Esther-Mirjam Sent aandraagt is toch het instellen van quota voor vrouwen in topfuncties, anders is het gevaar te groot dat de ontwikkeling te langzaam gaat. Ze noemt dit ook wel het 'cat/dog dilemma'; als kat in een hondenwereld overleven is ontzettend moeilijk. Je blijft je als enige kat altijd aanpassen naar de honden in je omgeving. Op die manier zullen vrouwen in topfuncties ook nooit van hun stigma afkomen. Want je bent als vrouw ofwel competent, maar onaardig, of je bent wel aardig, maar incompetent. Er is dus een grotere groep aan vrouwen nodig om dit tegengewicht te kunnen bieden, om niet de enige kat tussen al die honden te zijn. Quota zijn daar op dit moment de beste oplossing voor.

Hoe krijg je als vrouw die topfunctie?

Vanuit executive search firms doen Ferdi de Lange en Pleun van Engen vervolgens een boekje open over de methodieken en werkwijzen van zulke organisaties. Wat hen opvalt is dat vrouwen veel minder snel geneigd zijn om in te gaan op een openstaande functie als ze niet voldoen aan alle competenties.

'Vrouwen zijn minder snel geneigd om in te gaan op een openstaande functie als ze niet voldoen aan alle competenties.'

Dit terwijl mannen over het algemeen, als ze beschikken over bijvoorbeeld maar drie van de acht gevraagde competenties, al solliciteren omdat ze menen dat ze voldoende competent zijn. Ligt dat aan een gebrek aan zelfvertrouwen bij vrouwen, of ligt het aan de overschatting van het eigen kunnen door mannen?

Dit beeld wordt bevestigd door Esther-Mirjam Sent, die hetzelfde fenomeen in onderzoek ook terugziet vanuit het perspectief van zowel de man als de vrouw.

Een tip die we mee krijgen van de executive searchers is dat we, ook als vrouwen, moeten focussen op het aangaan van relaties en het opbouwen van een netwerk. Denk hierbij ook lange termijn en ga relaties aan waar je misschien nu niet zoveel aan hebt, maar die je op termijn wel gaan helpen, omdat mensen je kennen. 

Rolmodellen

"Kunnen we als vrouwen alles hebben?", vraagt dagvoorzitter Sandra Lutchman aan Agnes Koop-Aukes. Als lid van de raad van bestuur en voorzitter van de assurancepraktijk van PwC in Nederland, is ze voor veel aanwezigen een rolmodel. Agnes beantwoordt vragen van de deelnemers tijdens een Q&A.

Foto Sandra Lutchman en Agnes Koop-Aukes 

"Ja, dat kan", beaamt Agnes. Maar dan moeten we wel de kansen grijpen die zich voordoen. Als vrouw zijn we vaak nog te afwachtend en willen we zeker weten dat we goed zijn in iets voordat we eraan beginnen;  een thema dat zoals gezegd vaker terugkomt tijdens het event. Sta open voor nieuwe dingen en blijf continu leren. Probeer het gewoon eens, zonder al te kritisch naar jezelf te zijn. De eerste keer hoeft het niet meteen een ‘tien’ te zijn, maar wees blij dat je het gedaan hebt.

Dat vrouwen in topposities alleen maar onaardig zijn, is ook iets dat Agnes heel hard ontkent: "Blijf vooral jezelf. Verander je gedrag niet om je aan te passen aan de mannenwereld. Want op het moment dat je dat doet is er alsnog geen diversiteit." We kunnen dus toch zowel competent als aardig zijn.

Netwerken

Daarmee hebben we twee van de drie pijlers van dit Women Leadership Event, wetenschappelijke achtergrond en rolmodellen, kunnen afvinken. Maar hoe zit het tijdens zo’n middag met het netwerken? Ik kan vanuit mijn persoonlijke ervaring zeggen dat dit zeer goed gaat op een dag zoals deze. Gelijkgestemden waarmee je op een laagdrempelige manier connectie kunt maken. Het mooie is dat op deze manier je netwerk automatisch groeit. Een netwerk waar je nu en in de toekomst veel aan hebt.

Marjan Heemskerk is registeraccountant. Sinds 2016 blogt en vlogt ze als The Happy Financial over persoonlijke financiën en bespreekt thema's voor ondernemers in het mkb. Eerder werkte ze bij PwC, BDO en Witlox Van den Boomen.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.