Ethiek, cultuur en governance

Caribische accountants in gesprek over ethiek, cultuur en governance

Zeventig accountants op de eilanden Aruba en Curaçao gingen eind september, in twee sessies, in gesprek over de integriteit van de accountant.

Hoe blijf je rolvast binnen hechte gemeenschappen, waarbij iedereen je kent en je weet te vinden? Dat brengt niet alleen specifieke vraagstukken met zich mee, maar ook een eigen dynamiek, waarbij je elkaar als beroepsgenoten nodig hebt en ook direct maatschappelijke verantwoordelijkheid ervaart om de eilanden vooruit te helpen.

Community Talk Aruba

Op dinsdag 20 september organiseerde de Arubaanse Vereniging voor Accountants (AVA) samen met Endymion Struijs een eerste 'Community Talk' in Oranjestad, Aruba. Tijdens dit evenement ging het publiek in gesprek met drie panelleden over integriteit, cultuur en de ontwikkelingen op het gebied van corporate governance: Jeanette Solognier, forensisch accountant; Hubert Dirks, managing director van Compra NV en commissaris en Margreeth Kloppenburg, voorzitter NBA-faculty Ethiek, cultuur en gedrag.

Facultypresentatie_Aruba_900x590.jpg

Er vond een levendig gesprek plaats onder leiding van Garrick de Cuba (voorzitter AVA) en Endymion Struijs, bekend van de Rode Loper-debatten. Onderwerpen waren onder meer het effect van een klein eiland op het framework van standaarden en ethiek. Een veelvoorkomend fenomeen is bijvoorbeeld dat friends and family een voorkeursbehandeling krijgen die door anderen als oneerlijk wordt ervaren. In hoeverre is er binnen bedrijven sprake van een eerlijke procedure bij benoemingen?

Tijdens het gesprek werd bekend dat een corporate governance-code in de maak is. Een code die kan helpen te zorgen voor een meer transparant systeem van checks and balances voor organisaties op Aruba. De AVA is als stakeholder uitgenodigd om commentaar te geven op het voorliggende concept en gaat dat zeker doen.

Community Talk Curaçao

Op vrijdag 23 september vond een Dutch Caribbean Accountants Association (DCAA) Community Talk plaats in Willemstad op Curaçao. Dit gesprek werd geleid door Marisol Roosberg, voorzitter DCAA, en Endymion Struijs. Panelleden waren hier Frank Kunneman, hoogleraar corporate governance en opsteller van de code voor Aruba; Peter Bongers, voormalig voorzitter DCAA en cfo van Fundashon Kas Popular; Rosmary da Silva Lucas MSc RA, young professional en opnieuw Margreeth Kloppenburg.

Facultypresentatie_Curacao_900x590.jpg

Op Curaçao startte de Community Talk met een inleiding over de laatste ontwikkelingen rond corporate governance. Een onderwerp dat aan de orde kwam was onder meer de armoede op het eiland. Want hoe belangrijk is corporate governance en beleid op het gebied van ESG als je aan het overleven bent?

Ook spraken de aanwezigen over de onderlinge verschillen tussen de staat van corporate governance op de verschillende eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao en St. Maarten), ingegeven door historische ontwikkelingen. Daarnaast werd gesproken over de vormen van richtlijnen voor corporate governance die bestaan voor de financiële sector (vanuit de Centrale Bank) en voor zogenaamde overheidsgelieerde entiteiten (vanuit onafhankelijke commissies). Tot slot ging het gezelschap met het publiek in op schade aan reputaties en de risico's van digitalisering.

Beide besturen benadrukten het belang van het organiseren van de Community Talks over uiteenlopende onderwerpen en ethische vraagstukken. Zij zijn dan ook van plan om, samen met stakeholders, deze sessies in de toekomst voort te zetten.

De Arubaanse Vereniging voor Accountants (AVA) is ook te vinden via het community platform van de NBA.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.