Busy Season Talks

Busy Season Talks: 'Accountants zijn ook een soort data-analisten'

Editie 51 van de reeks Busy Season Talks ging over digitalisering en innovatie in de accountantspraktijk. Ondanks alle technologische ontwikkelingen blijft de accountant "nog steeds vrolijk duizend steekproeven trekken", aldus de organisatoren.

Hosts Lotte van Mierlo en Mitchell de Caluwe spraken hierover op 1 november met Maarten Alblas (ceo en oprichter DataSnipper), Alwin Lydsman (accountant KPMG Zwitserland en auteur van het Data Handbook) en Angelique Koopman (accountant en gericht op digital transformation & audit innovation bij EY). Maar niet voordat Aleks Kayhan in zijn muzikale opening passend had gekozen voor Talking about the revolution van Tracy Chapman: Finally the tables are starting to turn.

Is het accountantsberoep innovatiever geworden? Volgens Agelique Koopman zjn de ontwikkelingen in de afgelopen vijf á zes jaar wel sneller gegaan. In een "best zwaar vak" als accountant moeten tools intuïtief werken, "gewoon doen wat ze moeten doen". DataSnipper is daarvan een goed voorbeeld, "dat gaat gewoon vanzelf".

Bij jonge accountants in opleiding is digitalisering al veel meer ingeburgerd. "Data analyse is ons vak, maar dat je daarvoor tools gebruikt, is iets van de laatste jaren", aldus Angelique. Dat software inmiddels veel gebruiksvriendelijker is dan tien of twintig jaar geleden helpt ook. "Als accountant moet je data analyse wel leuk vinden, nieuwsgierig zijn, verbanden kunnen leggen."

Toepassen

Veel van de oplossingen zitten in het toepassen van wat er al is, benadrukte Alwin Lydsman. "We moeten voorbij het gevoel komen dat je óf een programmeur bent, of een financieel professional. Accountants zijn ook een soort data-analisten." Anno nu zijn er meer tools beschikbaar "en die kun je goed toepassen". Door dat te doen kan de accountant meer tijd besteden aan kennis en begrip van klantprocessen. "Het zou heerlijk zijn als we alleen nog maar heel moeilijke problemen hoeven op te lossen."

Volgens Angelique is het een misverstand te denken dat het gebruik van artificial intelligence (AI) de auditor overbodig gaat maken. "Maar we kunnen het wel gebruiken om ons werk nog beter te doen, beter geinformeerd te zijn en beter te begrijpen wat er gebeurt." Inzet van slimme technologie kan helpen "om de goede vragen te stellen als we aan het controleren zijn".

Maarten Alblas onderstreepte het belang van goede training rondom de inzet van digitale tools. "Het wordt vaak onderschat hoeveel moeite het kost om iets tot een succes te maken. Klanten verwachten direct dat een probleem door een tool wordt opgelost." Hij was erkentelijk voor de steun die hij bij de ontwikkeling van DataSnipper vanuit het beroep heeft gekregen. "Geef mensen die willen innoveren ook een kans, er kan iets moois uit ontstaan."

Dat digitalisering als thema leeft, bleek uit het recordaantal chats tijdens de Clubhouse-sessie. Hoe moet het mkb blijven aanhaken bij de digitalisering in het beroep, zo werd vanuit de toehoorders gevraagd. Standaardisatie biedt veel mogelijkheden, aldus Alwin. Maarten heeft met zijn tool zowel grote kantoren als mkb-kantoren als klant. "Uitdaging is nu om het via templates nog makkelijker te maken."

Innovatie en slimme tools maken het werk ook leuker, helpen het beroep aantrekkelijker te maken en zo meer mensen aan te trekken, stelde Angelique. "Innovatie is supercool." Alwin sloot zich daarbij aan. "Er kan veel nog beter in het vak en het is zo leuk om het beter te maken."

8 november: rvc, accountant en oob-domein

Wat is de impact van de raad van commissarissen van een accountantsorganisatie op de werkvloer? En hoe is het als accountant om actief te zijn in het domein van organisaties van openbaar belang (oob)? Daarover spreken BST-hosts Arif Dursun en Aleks Kayhan op 8 november met gasten Fou-Khan Tsang (bestuursvoorzitter Alfa), Peter Smit (partner KPMG) en Richard van Zwol (rvc EY en staatsraad Raad van State).

Aanvang van de sessie op Clubhouse is als gebruikelijk om 20.00 uur. De gesprekken zijn vanaf dit seizoen terug te luisteren via Spotify. Meer informatie over de Busy Season Talks is beschikbaar via LinkedIn.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.