DISCUSSIE Opinie

Het begin en einde van Planet Finance

Een tegendraads geluid van een ambassadeur van de NBA Planet Finance-community.

Wim Bartels

Je zal maar een hardcore cfo, controller of accountant zijn in deze tijden. Los van de druk om de heel korte termijn financiën op orde te houden of te brengen, of te controleren of het met die financiën voor het komende jaar nog wel goed zit, word je overladen met berichten over de weg vooruit ná corona. De suggesties over een groene economie zijn niet van de lucht. Wetenschappers, politici, ceo's en zelfs cabaretiers: ze buitelen over elkaar heen om te vertellen dat dit dé kans is om onze economische wereld en wereldse economie te herschikken. "We zien nu wat er écht toe doet", "De volgende crisis is de klimaatcrisis" enzovoorts, enzovoorts.

Ik kan me voorstellen dat je gek wordt van die elkaar bevestigende berichten en preken. Ik in ieder geval wel. Ik weet het nu wel en ik raak er echt niet meer of minder overtuigd door. Planet Finance is mede opgericht om de blik van accountants en de keten daaromheen meer te richten op de beweging naar een duurzame economie. Met alle geluiden in deze tijd daarover en de steeds sterker wordende acties van de regelgevers (de afgelopen week (!) ontving ik nieuwe publicaties en consultaties van WEF, de EU, de samenwerkende Europese toezichthouders en IOSCO) volgt de rol van de accountants vanzelf. En dat is dus het einde van Planet Finance; je moet niet in stand houden wat niet nodig is.

Tegelijkertijd is het finance-deel van Planet Finance wél een interessante weg vooruit. We worden nu overvallen door COVID-19 lijkt het, maar we weten al door ervaringen door de eeuwen heen (en de vastlegging daarvan, wie heeft dat gecontroleerd eigenlijk?) dat zich eens in de zoveel tijd een pandemie voordoet - en we kennen ook de gevolgen daarvan. Het risico van een pandemie stond overigens ook in het risicorapport van WEF van begin dit jaar, als een top 10 risico qua impact. We hadden dus voorbereid kunnen zijn en het had fijn geweest als we hadden geweten hoe KLM en anderen zich wel of niet hadden voorbereid op die mogelijkheid (vooralsnog dus: niet).

We weten ook dat klimaatverandering zich door de tijden heen heeft voorgedaan. De klimaatsceptici verwijzen nog wel eens naar de ijstijd om te beargumenteren dat de aarde autonoom kouder en weer warmer wordt en dat ingrijpen dus niet nodig is.
En toch. Als we het er in ieder geval over eens zijn dat dit kan gebeuren en dat dit grote gevolgen kan hebben, dan zouden we daar ook op voorbereid moeten zijn. Dan volg je op zijn minst de feiten - dat bijvoorbeeld elf weerrecords in de laatste twaalf jaar zijn gevestigd. Dat de schade door fysieke rampen toeneemt en zich vaker voordoet. Dan wil je als belanghebbende bij een bedrijf dus ook weten of dat bedrijf zich überhaupt voorbereidt op zo’n scenario. En wat dan de financiële effecten zijn. En of het invloed kan hebben op de waardering en dit gerapporteerd zou moeten worden.
Dat is dus gewoon finance en dé rol voor hardcore financials om ons voor te bereiden op volgende mogelijke crises. En dat is het begin van Planet Finance.

Ik ben benieuwd wat u er van vindt. Dóór met dat pleidooi voor de duurzame economie? Of ons beperken tot de 'gewone economie', maar dan wel effectiever voorsorteren op alles wat komen gaat?

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Wim Bartels is Senior Sustainability Partner bij Deloitte.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.