DISCUSSIE Opinie

Pipi Langkous

Als er ooit een tijd was om dingen te veranderen, dan is het nu, meent Jeroen Bulk.

Jeroen Bulk

Soms neem ik de pen ter hand, als iets me dusdanig stoort of irriteert dat ik het kwijt moet. De voorlaatste keer was in het kader van een alarmerende waarschuwing tegen artificiële intelligentie. Als opbouwende kritiek werd ik beschuldigd ideeën van het Derde Rijk te propageren. De laatste keer schreef ik over de vegaworst en groenteburger, waar vast iemand in heeft gelezen dat ik een fervent voorstander van racisme ben. Beide zijn vanzelfsprekend flagrant onjuiste inschattingen.

Vandaag schrijf ik niet om ergens tegen te ageren, maar om te delen dat ik hoopvol gestemd ben over de mensheid. We worden geconfronteerd met een ongekende menselijke (en mijn hart gaat natuurlijk ook uit naar de fret) crisis. Een crisis die laat zien hoe verschrikkelijk lenig en wendbaar wij als soort toch zijn. Evolution while you watch.

We vechten als leeuwen tegen de onzichtbare vijand, passen ons leefgedrag aan en ontwikkelen het ultieme wapen. Daarnaast grijpen we de crisis aan om onszelf opnieuw uit te vinden. We hebben maanden naar een strak blauwe lucht gekeken. We hoorden vogels die zich niet lieten horen, of die eerder overstemd werden door ons eigen lawaai. We beseffen dat de te nemen milieumaatregelen dit permanent gaan bewerkstelligen.

We zijn productiever dan ooit in onze pyjama achter de laptop en kunnen ons haast niet meer voorstellen waarom we ons toch elke dag naar dat grote gebouw verderop hebben bewogen. We gaan ons werkend leven herinrichten.

We realiseren ons dat we voor ons zelf moeten kunnen zorgen. De kracht van de Nederlandse economie is fenomenaal. We kunnen als Europa niet afhankelijk zijn van anderen voor de voorziening van voedsel, drinken, energie en gezondheid. We leren onze vrienden kennen (dank u Duitsland), we ondervinden op wie we niet kunnen rekenen (dank u VS) en we leggen de schrijnende tegenstelling tussen de haves en de have nots meer bloot dan ooit.

Als er ooit een tijd was waarin de urgentie er is om dingen te veranderen, dan is het nu. Wiens handen jeuken nu niet om deze zin op de schop te nemen: "Wij zijn van mening dat de door ons verkregen controle-informatie voldoende en geschikt is om een onderbouwing voor ons oordeel te bieden." Wellicht moeten we hieraan toevoegen "want wij hebben bovenmenselijke krachten die niemand anders heeft en spreek ons daar gerust op aan, want dan betalen we met liefde schadevergoeding. Niet goed geld terug".

Maar laat dit niet het enige zijn. Nu is de tijd. Alles wat niet bespreekbaar was, mag nu gezegd worden. Twee maal drie is vier. Maar bovenal: richt de wereld opnieuw in - wiede wiede naar ons eigen zin.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Jeroen Bulk RA is is parttime financieel directeur bij diverse bedrijven in het mkb.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.