Discussie Opinie

De CO2-voetprint: een 'groendruk' van je organisatie

Een 'groendruk' kan helpen als opzet om organisaties klimaatneutraal te maken. De accountant geeft daarmee een duidelijk signaal af.

Richard Knops

In het nieuwe rapport van het IPCC van augustus 2021 staat: "Er is een duidelijke link tussen opwarming van de aarde en extreem weer." Extreem weer zal in de toekomst veel vaker voorkomen. Hittegolven komen vaker voor, duren langer en kunnen nog heter worden. Droge periodes kunnen langer duren, of natte periodes worden juist nóg natter. 

Dick de Waard, hoogleraar accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen zou willen dat elke accountant bij het bezoek aan een bedrijf laat weten: "Zet het klimaat op de agenda." Mooie ambitie, maar welke mkb-accountant doet dit vooralsnog? Volgens mij vrijwel niemand. Verder zie ik in de  COS ook niet zo enorm veel terugkomen dat zal resulteren in meer aandacht hiervoor. Sinds kort neem ik dit mee in de bespreking, maar greenwasht de klant mij vaak, door aan te geven dat hij hier op een heel goede manier mee bezig is. 

Ik ben daarom voorstander van een CO2-voetprint per organisatie, een 'groendruk' met een rapport voor feitelijke bevindingen van de accountant. Een 'groendruk' is een soort van bedrijfsopzet voor een klimaatneutrale organisatie. Het is van toepassing op bedrijfsverandering, waarbij klimaatverantwoord ondernemen het uiteindelijke doel is. De 'groendruk' is de som van alle resultaten van de producten en de veranderactiviteiten die door de operationele onderdelen worden uitgevoerd. De baten in het bedrijf moeten gerealiseerd kunnen worden binnen de verwezenlijking van de 'groendruk'. Deze opzet wordt openbaar gedeeld met belanghebbenden.

De voetprint bevat vaste onderdelen (KPI's), waardoor het mogelijk wordt dit met andere organisaties te vergelijken. Ieder bedrijf wordt hierbij gesegmenteerd op basis van SBI-code. Op basis van algoritme worden de grootverbruikers het zwaarst belast met oplevering van informatie. De organisatie deelt standaard zijn resultaten omtrent CO2-verbruik. Verder wordt ingegaan op branchespecifieke zaken. Denk hierbij aan de infrastructuur, zoals de omvang van het bedrijfspand, het gebruik van voertuigen, de wijze van vervoer, het soort stroomvoorziening, de aandacht voor recycling en het consumeren en produceren van voedsel.

In het rapport van feitelijke bevindingen beschrijft de accountant de totstandkoming van de 'groendruk' en zijn of haar bevindingen. Hoewel er geen oordeel kan worden gehangen aan het rapport, voorziet dit wel in de deskundigheid bij het opstellen en geeft dit aan ondernemer, aandeelhouders en toezichthouders duidelijk een signaal af. Op deze manier kunnen wij als accountants echt impact leveren.
"Klimaatneutraal of niet, de klant is koning want hij betaalt mijn rekeningen", aldus de mkb-ondernemer. Nu vele van hen de pandemie achter zich hebben gelaten, willen ze gewoon ouderwets ondernemen, winst maken en hun eigen groeidoelstellingen realiseren. Ik vraag me daarom heel sterk af hoeveel impact onze heroïsche acties gaan opleveren. Zolang de politiek geen harde normen stelt, zal de accountant nooit een klimaatridder worden.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Richard Knops AA is als accountant werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. Hij startte het initiatief 'Waarom ben ik accountant', om jonge mensen te overtuigen van de meerwaarde van het beroep en schrijft aan een boek over 'Gespreid Leiderschap binnen de Accountancy'.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.