Discussie Opinie

Deloitte moet opdracht VWS teruggeven

Deloitte moet bij het onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS de rode vlag hijsen en de opdracht teruggeven, meent Harry Mock.

Harry Mock

De ceo van EY stelt juichend dat het splitsen van de controle- en adviespraktijk EY wel tien miljard  dollar op kan leveren. Dat geeft aan dat motieven niet altijd op ethische of praktische gronden stoelen.

Even interessant is de vraag wat het afsplitsen van de forensische accountancy van de controle- en adviespraktijk zou opleveren. Ik heb al eerder aangegeven dat ik daar een voorstander van ben, mede gelet op het grote aantal tuchtzaken tegen forensisch accountants bij de Accountantskamer. Herhaaldelijk wordt het verkeerd toepassen van hoor en wederhoor afgestraft.

Het is niet meer dan menselijk dat de in het ongelijk gestelde partij verhaal probeert te halen tegen de brenger van het slechte nieuws en een klacht indient. Maar er is meer; de verantwoordelijkheid van de forensisch onderzoeker die ook RA is voor het naleven van de RA-regelgeving, mag niet met een jantje-van-leiden worden afgedaan.

Toen recent bekend werd dat het ministerie van VWS het whatsapp-verkeer en andere communicatie van minister Hugo de Jonge en VWS-kopstukken rondom de mondkapjesdeal niet vrijgeeft, zou bij Deloitte de rode vlag moeten worden gehesen. Zuiver onderzoek voor een opdrachtgever die ook nog verstrengelingen zou kunnen hebben, is per definitie onmogelijk als de opdrachtgever bewust informatie achterhoudt; zelfs tegen een gerechtelijk vonnis in.

Hoe kan Deloitte deze opdrachtgever nog vertrouwen? Volledigheid en tijdigheid van het verstrekken van de gegevens is daarmee toch niet geborgd? En wat te zeggen van integriteit bij de waarheidsvinding?

Teruggeven deze opdracht! En in ieder geval geen rapportage als registeraccountant.

Wat vindt u van deze opinie?

Reageer Spelregels debat

Drs. Harry Mock RA was veertig jaar werkzaam als accountant in de openbare praktijk in Nederland en Israƫl. Hij is nu accountant in business en neemt al jaren deel aan het accountantsdebat op deze site.

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.