Magazine

At the movies: 'Monty Python's The Meaning of Life'

The Meaning of Life (1983) bevat een korte voorfilm: The Crimson Permanent Assurance. CPA dus. Het gaat over een accountantskantoor, een voormalig familiebedrijf, dat na overname door The Very Big Corporation of America gebukt gaat onder de knoet van een gewetenloze multinational.

Dit artikel is verschenen in Accountant Q1, 2019

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel in pdf

De film begint met oude boekhoudende mannetjes die slaafs en ritmisch aan hun telmachines trekken. We zien een Tayloriaanse manager aantekeningen maken op een klembord voor een time motion study. Vervolgens zien we een schip vol roeiende galeislaven (dezelfde oude mannen) met brutale bewakers die erop los zwepen, waarbij een indrukwekkende op pauken slaande barbaar de cadans aangeeft.

Van dit droombeeld terug naar kantoor. Na het ontslag van één van de mannen pruimen zij het niet langer. Ze komen in opstand, maken enterhaken van kapstokken en degens van blokstempels, bonnenprikkers en ventilatorrotors. De Franse revolutie is er niets bij. Vervolgens verandert het gebouw in een schip. Het doek dat diende ter afscherming van een renovatiesteiger verandert in een zeil. Ze gaan de high seas of international finances bevaren, als piraten op weg naar het moederbedrijf in een gigantisch financial district (New York?). David tegen Goliath.

Een woest gevecht volgt tussen de steampunk-achtige oudjes en de gelikte krijtstreepjongens. De oude boekhouders winnen glansrijk. Ze zeilen daarna verder, al zingend: “It’s fun to charter an accountant and sail the wide accountancy” (lees: accountant-sea) en “we’re fairly incorruptable”. Ze zijn goed bezig, maar de aarde (en dus de accountant-zee) blijkt toch ineens plat te zijn en ze vallen ervan af. Het blijft immers Monty Python...

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.