Magazine

At the movies: Schindler's list (1993)

In deze zwart-wit film (op een rood jasje en enkele gele kaarsvlammen na) krijgt u ruim drie uur Tweede Wereldoorlog-leed voorgeschoteld.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Hoofdpersoon Oskar Schindler is echter allesbehalve zwart-wit. Hij is een player, een hustler en misschien zelfs een narcist. Maar wat drijft hem? Is het een geldwolf? Wil hij door iedereen aardig worden gevonden? Vindt hij het fijn als mensen afhankelijk van hem zijn? Of speelt hij doelbewust een duivels spel om zoveel mogelijk Joden te redden?

De Joodse accountant Itzhak Stern, die de operationele scepter zwaait binnen Schindlers fabriek, begint op slinkse wijze met het tewerkstellen van Joden uit het ghetto, die gevaar lopen om te worden afgevoerd. Zelfs bejaarden, gehandicapten, kinderen en hoogopgeleiden zonder ambachtelijke opleiding worden als onmisbare arbeiders aangemerkt. Schindler krijgt ook steeds meer de smaak te pakken en wil een groeiend aantal mensen redden. Hij koopt zelfs op enkele cruciale momenten zijn ‘Schindler-Joden’ vrij.

De effectieve redding van zoveel mensen is vooral een gevolg van de samenwerking tussen Schindler en Stern. Door accountant Stern loopt de fabriek goed en klotst het geld tegen de plinten. En ook al is Schindler de bon vivant die de Duitsers inpalmt met cadeaus, Stern is degene die alle verjaardagsdata van de te softsoapen partijen beschikbaar heeft. Zonder Stern bestaat Schindlers succes niet.

Zoals het een goed accountant betaamt is Stern lange tijd sceptisch ten opzichte van Schindlers wezenlijke bedoelingen. Maar op een gegeven moment tellen daden wellicht meer dan motieven. Schindler redt uiteindelijk meer dan duizend Joden. Schindler en Stern overleven de oorlog. In 1974 sterft Schindler als een berooid man. Must see!

Reflectie-moment: omkoping en smeergeld worden heden ten dage vaak als uit den boze beschouwd. Het blijkt voor de Schindler-Joden echter de levenssleutel...

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.