Magazine

At the movies: The Shawshank Redemption (1994)

De briljante Tim Robbins figureert als flegmatieke bankier Andy Dufresne in deze legendarische filmklassieker.

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 2, 2020

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Luc Quadackers

Dufresne wordt wegens moord op zijn vrouw en haar minnaar veroordeeld tot levenslange opsluiting in de Shawshankgevangenis. Hij heeft de moorden niet gepleegd. Dat interesseert echter niemand, want iedereen in Shawshank zegt onschuldig te zijn.

Dufresne ondergaat aanvankelijk lijdzaam zijn lot. Zo is hij jarenlang het slachtoffer van een groep sadistische sodomieten. Naar verloop van tijd haalt hij een huzarenstukje uit, door zich met gevaar voor eigen leven als belastingdeskundige op te dringen bij de bewaking en directie. Met groot succes. De gewaardeerde inzet van Dufresne levert hem tal van relatieve privileges op. Door zijn volharding lukt het hem bijvoorbeeld om een complete bibliotheek in te richten. De godvrezende, maar zwaar achterbakse directeur Norton loopt financieel binnen door de boekhoudkundige trucs en het zakelijk instinct van Dufresne. Norton begint buiten de gevangenis te ondernemen op basis van de slavenarbeid van de gevangenen. Het geld dat daarmee wordt verdiend komt terecht op de bankrekening van een niet-bestaande persoon, met als uiteindelijke begunstigde uiteraard de tot op het bot foute directeur.

Maar hier rekent Norton buiten de slimheid van Dufresne. Na twintig jaar gevangenschap verdwijnt die ineens uit zijn cel, tot grote woede van de directeur. Hij heeft jarenlang met een minuscuul geologenhamertje een tunnel naar buiten gekapt, verborgen achter oogluikend toegestane posters van aantrekkelijke filmactrices. Het hamertje is al die jaren verstopt geweest in Dufresnes bijbel. Dufresne vlucht en int al het weggesluisde geld. Hij zorgt ervoor dat Nortons smerige handeltje wordt ontdekt. Die pleegt zelfmoord. En de boekhouder leefde, uiteraard, nog lang en gelukkig. Wat een prachtberoep.

Luc Quadackers is eigenaar van Margila.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.