Magazine

Een uit de hand gelopen accountantsfeestje

Een nieuw medium inspireert twee jonge beroepsgenoten tot het opzetten van een heuse talkshow, die al snel bekend wordt als de ‘huiskamer’ van het accountantsberoep. Ze lopen over van ambitie en hechten tegelijk aan hun maatschappelijke rol. “Ons doel is inspireren, motiveren, toffer maken van het beroep.”

Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 3, 2021

Bekijk alle artikelen uit dit nummer

» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)

Marc Schweppe

Dinsdagavond, 1 juni: het gaat op Clubhouse even hard tegen hard tussen Marcel Pheijffer (hoogleraar aan Nyenrode) en Marc Hogeboom (head of assurance bij KPMG). Thema van de discussie: de rol van de accountant bij fraude. Praten we over incidenten of is het meer? Is de geheimhouding een schaamlap om het eigen handelen te maskeren?

Later in het gesprek schuiven andere prominenten aan: hoogleraar en PwC-partner Arjan Brouwer, AFM-bestuurder Hanzo van Beusekom. Natuurlijk is er de inbreng van Arnout van Kempen en Wendy Groot. Aleks Kayhan jaagt het debat aan. Inclusief de afterparty, waarin “de democratie regeert”, duurt de discussie ruim twee uur.

Het was de afgelopen maanden the place to be voor accountants: dinsdagavond, vanaf acht uur, Busy Season Talks op Clubhouse. Een initiatief van twee jonge beroepsgenoten: Arif Dursun en Hakan Koçak. Met dank aan een nieuw sociaal medium en de lockdown vanwege een pandemie ontstond bij de twee het idee voor een talkshow voor en door accountants. Boven een smakelijke maaltijd, op het terras van Turks restaurant Saffraan aan de Oudegracht in Utrecht, leggen ze uit hoe het zo is gekomen.

Vervelen

“Ik kreeg last van de coronamaatregelen”, zegt Hakan. “Een jaar lang weinig contact met familie, vrienden en collega’s. Netflix had ik wel zo’n beetje uitgekeken, er was een avondklok, ik begon me te vervelen. Toen las ik een tweet van Elon Musk over Clubhouse, een nieuwe app om live gesprekken te kunnen voeren in groepsverband. Om te kijken wat het was schoof ik een paar weken lang aan in een virtuele kamer, een avond lang van acht tot twaalf uur. Arif kende Arnout van Kempen en met zijn drieën zetten we een eerste eigen sessie op. En als je zoiets met Arnout doet, komt het al snel online. In de tweede uitzending zaten we met tien, vijftien mensen. Vrienden als Emre Aydemir van PwC en onze echtgenotes. Ook Aleks Kayhan schoof aan, die kenden we als docent.”

Arif nodigde Margreeth Kloppenburg uit, omdat ze beide betrokken zijn bij de ontwikkeling van de audit quality indicators (AQI’s) voor de kwartiermakers. Zo ging het balletje rollen. Bij de derde uitzending luisterden er al zo’n tachtig tot honderd mensen mee, naar een gesprek over studie en carrière. “Ik ben helemaal verkocht”, aldus Kloppenburg na afloop. Onbevangen nodigen de beide jonge accountants sindsdien andere smaakmakers uit voor de discussie: Agnes Koops van PwC, Fou-Kan Tsang van Alfa, Hanzo van Beusekom van de AFM, hoogleraar Peter Eimers, NBA-voorzitter Marco van der Vegte. Maar ook jonge beroepsgenoten als Maxime Asjes (Deloitte), Avinash Nandram (ADR) en NBA YoungProfs-voorzitter Adrian Egas. “We bedenken een thema en nodigen daar sprekers bij uit, of andersom”, aldus Arif. “We willen goede content, zetten goede sprekers ‘bovenin’. En tegelijk bieden we een podium voor jonge accountants om met zwaargewichten in gesprek te gaan. Een hbo-student kan hier gewoon vragen stellen aan een bestuurder van de AFM.”

Eten

Wie op dinsdagavond wat vroeger inschakelt voor een sessie, komt nogal eens terecht in een gesprek over wat er gegeten is voorafgaand aan de uitzending. Of wat er later die avond op tafel komt. Want ook tijdens de ramadan gaan de gesprekken door. “Dat praten over eten doen we om in het gesprek te komen”, stelt Arif. “Ik eet meestal als een Hollander, mijn ouders zouden raar staan te kijken bij ons thuis. De eerste dag van de ramadan was het heel zwaar, maar de show must go on, al doet het pijn.” Net als veel van de deelnemers aan de eerste Clubhouse-sessies hebben beide initiatiefnemers een migratieachtergrond, ze zijn derde generatie Turkse Nederlanders. “Aan de Vrije Universiteit heeft de helft van de accountancystudenten een migratieachtergrond, via Clubhouse worden die opeens zichtbaar”, aldus Hakan.

De twee kennen elkaar al jaren, vanaf de start van hun studietijd aan de hogeschool in Utrecht. Inmiddels zijn ze 31 en 32 jaar, hebben allebei een gezinsleven. Dat geeft rust en balans. Ze trekken ook als families veel met elkaar op. “We bespreken samen ieder jaar onze ambities, we zijn elkaars accountability partner”, aldus Arif. “We stellen doelen, om onszelf verder te ontwikkelen en beter te worden. We hoeven niet binnen tien jaar partner te worden, het gaat ook om een goede balans tussen werk en privé.” Hakan wil liefst beide. “Ik wil snel groeien. Maar vooral niet vergeten om te genieten onderweg. Ook van de sessies op Clubhouse.”

Talkshow

Hun spontane idee is uitgegroeid tot een heuse talkshow, met wekelijks zo’n honderd tot honderdvijftig deelnemers. Het gesprek start telkens met enkele gasten, die door de beide hosts worden bevraagd over het thema van die week. Werkdruk, opleiding, fraude, duurzaamheid, technologie, werken bij de overheid. Arnout van Kempen en Aleks Kayhan hebben een vaste plek als kundig commentator. Na zo’n drie kwartier gaat de groep open en kunnen luisteraars vragen stellen aan de gasten. Er is muziek bij de start en na afloop door Aleks. ‘Tekenend accountant’ Ferry Timp zorgt meteen na afloop voor een visuele weergave van het gesprek via LinkedIn. De redacteur van dit medium tikt zich de vingers blauw voor een wekelijks verslag. Via LinkedIn worden de sessies aangekondigd, berichten die vaak door duizenden bezoekers worden gezien. “Ons doel is inspireren, motiveren, toffer maken van het beroep”, benadrukt Arif. “We brengen het als een gesprek in een huiskamer. Deelnemers zijn open, tonen soms hun emoties.”

De positiviteit van de shows en de waardering vanuit beide hosts geeft deelnemers een gevoel van veiligheid. “We maken alles bespreekbaar over de accountancy, maar dan luchtig”, is het motto bij de opening. Het leidt vaak tot een openheid die zeker niet vanzelfsprekend is binnen de accountancy. “Er is na alle kritiek op de sector in de afgelopen jaren behoefte aan warmte, aan positieve energie”, stelt Hakan. “Op dinsdagavond kun je je ei kwijt over het beroep. We hebben te weinig verhalen uit de sector. Uiteindelijk draait het om de inhoud.”

Ontwikkelen

De bedenkers schuwen het experiment niet, ze willen de show graag blijven ontwikkelen. Inmiddels gunnen ze de rol van host soms aan een ander, zoals aan Wendy Groot, Maxime Asjes of Aleks Kayhan. Ook mogen er niet meer dan vijf deelnemers tegelijk als spreker in de room. Sinds juni beginnen de shows met een kort blokje actueel nieuws uit de sector, de uitkomst van extern advies. Seizoen één sluit op 1 juli af met een live finale, die niet alleen via Clubhouse is te volgen. En wat beide hosts betreft komt er een vervolg, liefst al vanaf september.

Uiteindelijk willen ze het stokje doorgeven aan anderen. “Wij doen alles op ons eigen kompas, we worden niet gestuurd”, zegt Hakan. “We hebben bij onze werkgevers gewoon gezegd dat we dit gingen doen. We zijn er als accountant voor de maatschappij, die moet je veel meer geven. Ik heb gekozen voor parttime werken, ik geloof niet in vijf dagen klantenwerk doen. Dan mis je voldoening, ik wil naast het werken voor klanten ook op een andere manier bijdragen.” Dus is hij, naast zijn rol als manager bij PwC, inmiddels toezichthouder bij Tivoli Vredenburg in zijn woonplaats Utrecht, docent bestuurlijke informatievoorziening aan Nyenrode en actief in een werkgroep van de kwartiermakers. “Die rollen verrijken elkaar en zorgen ook dat ik een betere accountant ben.”

Arif is naast assistent manager bij KPMG ook lid van de raad van toezicht van stichting Cultuur & Ondernemen. “Ik wilde meer weten van de cultuursector, ook om dingen te kunnen meegeven aan mijn kinderen.” Daarnaast is hij bestuurslid van Blikverruimers, een stichting die jonge professionals opleidt tot toezichthouder. Verder heeft ook hij zitting in een werkgroep van de kwartiermakers en is hij docent audit en assurance aan de VU. “Dat dit past komt door onze vrouwen, onze gezinnen geven ons de ruimte.” De coronapandemie helpt, zo menen beiden. Het werk kan heel effectief worden ingericht en werk en privé vloeien makkelijker in elkaar over.

Verloop

De twee hebben zorg over het verloop in de sector; veel jonge accountants verlaten na het voltooien van hun opleiding het openbare beroep. “Ik denk dat veel jonge mensen het beroep verlaten omdat ze te weinig genieten van de reis. Het wordt ze vaak te veel”, meent Hakan. Wat hem betreft moeten jonge collega’s meer kunnen meebeslissen over de koers binnen accountantsorganisaties, die nu vooral door oudere partners wordt uitgestippeld. “Je moet eigenaarschap kweken, zorgen voor trotse jonge accountants, anders zijn ze na hun opleiding weg. Ik ben daar erg openhartig over, daar ga ik nog een keer hard mee vallen.” Wij willen dat jonge mensen in de sector werkzaam blijven, vult Arif aan. “Het is een heel mooi beroep, we zijn hoeder van de maatschappij.”

Hun rol binnen de Clubhouse-sessies maakt ze zichtbaar, wat nieuwe deuren opent. “Inmiddels heb ik contacten met ons bestuur, met de directie”, zegt Arif. “Allemaal buiten mijn comfortzone, ik ben van nature niet zo’n prater. Maar ik wil wel een accountant worden die ook tijdens een AvA kan spreken en dan niet met knikkende knieën.” Om die reden kozen beiden ook voor het docentschap. “De allereerste keer mocht ik meteen opdraven als gastdocent voor een groep van tweehonderd man”, lacht Hakan. “Ik had een hartslag van 180, maar heb het toch gedaan.”

Waar staan ze over twintig jaar? Arif moet daar even diep over nadenken. “Ik wil in ieder geval accountant blijven, impact hebben op de sector. Volgens Arnout van Kempen moet ik voorzitter worden van de NBA.” Hakan noemt zichzelf meer een dromer. “Ik houd van het scheppen van een toffe werkomgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn. Daarbij wil ik ook ongebaande paden belopen. Ik ben de grote broer die graag aan iedereen denkt. Dat hoop ik over twintig jaar nog steeds te zijn.”

Clubhouse

Met de Clubhouse-app kunnen gebruikers live in audio groepsgesprekken voeren en meeluisteren.

De beheerders van rooms op Clubhouse bepalen wie er aan het woord mag komen. De app was aanvankelijk alleen beschikbaar voor Apple iOS, maar is er inmiddels ook voor Androïd-gebruikers. Gesprekken zijn niet achteraf terug te luisteren, wat zorgt voor een gevoel van ‘erbij moeten zijn’, de fear of missing out. De gesprekken tijdens de Busy Season Talks zijn altijd op dinsdagavond en beginnen om 20.00 uur. Na afloop van het gesprek is er een afterparty in een aparte room, die ook al gauw een uur duurt. Op Accountant.nl wordt achteraf vaak bericht over de inhoud. De Busy Season Talks hebben daarnaast een eigen groep op LinkedIn.

Seizoensafsluiting

Op 1 juli besluit de reeks Busy Season Talks met een online slotevent, dat in samenwerking met de NBA is opgezet.

In een echte ‘huiskamer’-setting ontvangen Arif Dursun en Hakan Koçak, geholpen door vaste sidekicks Aleks Kayhan en Arnout van Kempen, hun gasten. “Het wordt een te gekke live talkshow, waarbij we samen met accountants en inspirerende sprekers vooruit blikken op de toekomst van ons beroep”, aldus Hakan. Meer informatie is beschikbaar via LinkedIn of op nba.nl.

Marc Schweppe is hoofdredacteur Accountant en Accountant.nl.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.