Grenzen overschrijden
Op 12 maart 2020 kondigde het kabinet de eerste lockdown aan, inclusief een streng thuiswerkadvies. We pakten op kantoor onze spullen bij elkaar en wensten elkaar het beste. We zien elkaar wel via Teams, tot gauw. En we meenden dat het met een paar weken (een maandje, hooguit) wel weer back to the old routine zou zijn. Gelukkig hadden we geen idee.
Dit artikel is verschenen in Accountant nr. 1, 2022
Bekijk alle artikelen uit dit nummer
» Download dit artikel (pdf)
» Download het hele nummer (pdf)
Marc Schweppe
In de eerste weken van de ophokplicht voelden we vooral nadelen. Provisorische werkplekken aan de keukentafel, niet echt ergonomisch verantwoord en vaak onrustig te midden van partner en kinderen. Een gemis aan informeel contact bij de koffieautomaat, geen kantoorlunch, alle live events vervangen door karig contact via schermpjes. Pogingen om gezellige online vrijmibo’s te organiseren duurden niet lang.
Het succes van TikTok (Mark Zuckerberg slaapt er slecht van) is ongetwijfeld deels aan die ophokplicht te danken. Zeker in het begin van de coronacrisis stond dat medium vol met leutige filmpjes van mensen die er thuis ook maar het beste van maakten. Om het moreel hoog te houden deelden we in appgroepen van alles wat er langskwam over het wereldwijde web. Ook ik deelde regelmatig luchtige foto’s en filmpjes met collega’s. Maar soms kwam er ook wel eens iets langs waarvan ik dacht “dit maar even niet doorsturen”. Niet alles is leuk en soms zitten zaken op de rand van goed fatsoen - of gewoon er overheen.
Appjes sturen aan elkaar, daarvan kun je zeggen dat het een redelijk jong fenomeen is. Nieuwe communicatiemiddelen vragen om nieuwe etiquette. Gezond verstand is daarbij het uitgangspunt. Blijkbaar hebben sommigen daar moeite mee. Ik snap volstrekt niet wat mannen er toe brengt met de mobiel een foto te maken van de eigen jongeheer en die vervolgens met vrouwelijke collega’s te delen. Maar de ontluisterende constatering is dat meer dan zestig (!) procent van de vrouwen weleens zulke foto’s ontvangt.
Ranzige appjes speelden ook een rol bij de geruchtmakende zaken rondom grensoverschrijdend gedrag van de afgelopen weken. Na The Voice of Holland volgde een Amsterdamse voetbalclub en een Tweede Kamerlid. De geest is uit de fles en gaat er niet meer in, mag je hopen. Opvallend ook: Bij veel medewerkers van The Voice was de reputatie van enkele juryleden en de bandleider genoegzaam bekend. Bij Ajax wisten velen van het grensoverschrijdend gedrag van de directeur voetbalzaken. Maar aan de top wist men van (bijna) niets, zo werd stellig beweerd. “En we hebben procedures en vertrouwenspersonen, slachtoffers moeten zich maar melden.”
Inmiddels gaat bij veel bedrijven de alarmbel af en is er een run op vertrouwenspersonen. Ook het accountantsberoep moet kritisch kijken naar de cultuur op de werkvloer, die toch al op de agenda stond. Zaak is vooral dat werkgevers niet vluchten in protocollen en formulieren. De oplossing zit in durven praten over problemen, oog hebben voor elkaar, een echt veilige cultuur bieden. Niet wachten tot een collega naar een vertrouwenspersoon durft te stappen om een misstand te melden, maar zaken bespreken. "Ik zie dat hij vaak zijn arm om je heen slaat. Hoe vind je dat?" Dat we weer naar kantoor mogen, is wat mij betreft goed nieuws.
Dat we inmiddels gewend zijn geraakt aan wat meer afstand houden, is misschien mooi meegenomen.
Gerelateerd

Bijna drie miljoen werkenden geïntimideerd op werkvloer
31 procent van de werkenden heeft wel eens te maken met kleinerend of vernederend gedrag door hun manager. Omgerekend zijn dat bijna drie miljoen werkenden. 22 procent...

Trouw: Bedrijven pakken ongewenst gedrag maar heel voorzichtig aan
De maatschappelijke discussie over ongewenst gedrag op de werkvloer zorgt voor een voorzichtige verandering binnen bedrijven. Werknemers met een leidinggevende functie...

Meeste werkgevers voeren geen beleid seksuele intimidatie
De meeste Nederlandse werkgevers hebben geen beleid ontwikkeld om seksuele intimidatie op de werkvloer tegen te gaan.

Bestraffen van wegkijken
Om grensoverschrijdend gedrag effectief te bestrijden moet ook het wegkijken worden bestraft, meent Jan Bouwens.
Grensoverschrijdend gedrag vraagt om structurele aandacht
Na The Voice kwam Ajax en toen de Tweede Kamer. Elke organisatie kan te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. De gevolgen daarvan kunnen voor het slachtoffer...