Nieuws

AFM-bevindingen noodzaken tot kwaliteitsverbetering

Het NIVRA heeft met zorg kennisgenomen van de recente bevindingen van de Autoriteit Financiele Markten met betrekking tot de vergunningaanvragen.

De AFM onderzocht 89 accountantskantoren die een vergunning hebben aangevraagd voor het uitvoeren van wettelijke controles bij niet-OOBs. Van deze groep blijken slechts 18 kantoren voor een vergunning in aanmerking te komen. Daarnaast krijgen 46 kantoren de gelegenheid om verbeteringen aan te brengen voordat zij voor een vergunning in aanmerking komen. Van 25 kantoren is de vergunningaanvraag afgewezen.

Het NIVRA wijst erop dat de bevindingen niet sterk afwijken van de CTK-toetsingen van de afgelopen jaren: in 2006 bleek de kwaliteit van ca. 30% van de niet-OOB kantoren onvoldoende.

De bevindingen van de AFM zijn voor het NIVRA aanleiding om haar activiteiten ter verbetering van de kwaliteit te versnellen. Nog voor de zomer zal er een kwaliteitshandboek met praktische aanwijzingen en hulpmiddelen ten behoeve van kleine kantoren worden uitgebracht.

Voorts worden er diverse internetapplicaties ontwikkeld om met name de kennis van wet- en regelgeving te toetsen en te verbeteren. Ook in het aanbod van trainingen en cursussen wordt extra aandacht geschonken aan de kwaliteit van de (kleinere) accountantspraktijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.