Nieuws

VS: zeven procent omzetverlies door fraude

Amerikaanse bedrijven verliezen zeven procent van hun inkomsten als gevolg van fraude. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek van de ACFE, de beroepsvereniging van fraude-onderzoekers in de Verenigde Staten.

Uitgaande van het geschatte Amerikaanse bruto binnenlands product voor 2008 komt de ACFE uit op het enorme bedrag van 994 miljard dollar dat verloren gaat als gevolg van fraude.

In het onderzoek, dat de ACFE elke twee jaar uitvoert onder de eigen leden, zegt de organisatie dat ondanks de strengere wet- en regelgeving, zoals de Sarbanes-Oxley Act en Statement on Auditing Standards (SAS) 99, de meeste fraudegevallen worden ontdekt door tips van bijvoorbeeld medewerkers, klanten en leveranciers, en niet tijdens audits.

Wel constateert de ACFE dat de implementatie van controlemaatregelen bij ondernemingen om fraude te voorkomen een positieve uitwerking heeft. Het ontbreken van adequate internecontrolemaatregelen wordt door de respondenten dan ook genoemd als belangrijkste oorzaak van het mogelijk maken van fraude.

Fraudeurs zijn vooral te vinden op de financiële afdeling van bedrijven en in het management. 29 procent van de fraudegevallen wordt gepleegd door een medewerker van de financiële afdeling, 18 procent van de fraudeurs is manager. Managementfraude is bovendien een kostbare zaak: het gemiddelde verlies in deze gevallen bedraagt 853.000 dollar.

'Boven de eigen stand leven' en persoonlijke financiële problemen zijn belangrijke indicatoren die fraudeurs kunnen verraden. Bij jaarrekeningfraude is vooral grote druk om met goede cijfers te komen een waarschuwingsteken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.