Nieuws

Minister Bos verdedigt AFM in conflict accountantskantoren

Minister Bos heeft het opgenomen voor de AFM in het geschil met twintig accountantskantoren over de kosten van aanvragen voor Wta-vergunningen. Dat blijkt uit zijn schriftelijke antwoorden op Kamervragen van Fred Teeven (VVD) naar aanleiding van een publicatie op AccountancyNieuws.

"In het artikel wordt ten onrechte de indruk gewekt dat de AFM kosten in rekening heeft gebracht voor niet verrichte diensten", aldus het antwoord van de minister. "De toezichthouder maakt wel degelijk kosten zodra een vergunningaanvraag is ingediend." 

"Het in behandeling nemen van de aanvraag, het gebruik maken van de systemen, het controleren van bepaalde gegevens etc. zijn in de regel niet zichtbaar voor de aanvrager. Onderzoeken ter plaatse, die wel duidelijk zichtbaar zijn, worden niet in alle gevallen uitgevoerd. De AFM gaat daarbij risico-geöriënteerd te werk. Dit alles heeft geen invloed op de hoogte van het in rekening te brengen tarief. In de heffingssystematiek zijn de tarieven van eenmalige toezichthandelingen namelijk gebaseerd op de gemiddelde kosten per type handeling." 

Inmiddels hebben de bewuste accountantskantoren een rechtszaak aangespannen tegen de AFM. Zij eisen dat een groot deel van de rekening van tafel gaat omdat een groot deel van de kosten die de AFM berekent, niet gemaakt voor de bewuste vergunningaanvragen. De minister denkt dat de AFM echter in het gelijk zal worden gesteld, zo blijkt uit zijn verdere reactie. 

"Mede gelet op de omstandigheid dat de rechtbank Rotterdam recent in een vergelijkbare zaak heeft geoordeeld dat de heffing voor een vergunningaanvraag verschuldigd is ook wanneer de behandeling ervan door de AFM, door de intrekking daarvan, beperkt in omvang is geweest, zie ik in dit voorval geen aanleiding tot wijziging van de regelgeving."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.