Nieuws

Twintig accountantskantoren dagen AFM wegens rekening Wta-toetsing

Twintig accountantskantoren staan op 15 juni voor de bestuursrechter in Rotterdam in een zaak tegen de AFM. Zij protesteren tegen de rekening die ze van de toezichthouder opgelegd hebben gekregen voor inmiddels ingetrokken aanvragen voor Wta-vergunningen.

Het intrekken van de aanvragen heeft niet geleid tot een lagere rekening. De rekening per aanvrager bedraagt bijna achtduizend euro, aldus Jaap Oudshoorn van het Oudshoorn & Schoe, een van de accountantskantoren die zich teweer stellen tegen de AFM-factuur. 

De rekening is hoger uitgevallen doordat er geen toetsing heeft plaatsgevonden door de beroepsorganisatie NOvAA. Was dat wel gebeurd, dan zouden de kosten slechts 1800 euro per aanvraag hebben bedragen, aldus Oudshoorn. 

"Doordat die toets van de NOvAA niet heeft plaatsgevonden, zou de AFM zelf moeten toetsen en zouden wij moeten betalen voor twee mensen die twee dagen langs zouden komen. 

De AFM heeft deze toetsing echter niet uitgevoerd doordat wij de vergunningaanvraag hebben ingetrokken. De werkzaamheden door de AFM als inventarisatie, verzenden vragenlijsten of langsgaan voor een controle waren niet meer nodig en werd ook door de AFM niet uitgevoerd." 

"De AFM probeert nu een rekening te innen voor niet geleverde diensten en zonder een gedegen verantwoording. Daar kun je als accountant niet mee aankomen bij een cliënt, laat staan de AFM. Zolang de rekening niet naar normale proporties teruggebracht is betaal ik niets, ook geen 1800 euro." 

De AFM wil inhoudelijk niet reageren op de kwestie. Volgens woordvoerder Martijn Pols komt het echter vaker voor dat bedrijven de AFM voor de rechter dagen om sancties of besluiten aan te vechten. 

"Wij hebben doorgaans echter weinig beleidsvrijheid om van genomen beslissingen af te wijken", verduidelijkt hij. "De regel is dat alle kosten voor vergunningaanvragen gedeeld worden door het aantal vergunningaanvragers. Dat is bij het aanvragen van de vergunningen ook meegedeeld aan de kantoren." 

Oudshoorn beaamt dat dit klopt, maar hij bestrijdt dat de toetsing op locatie door medewerkers van de AFM hieronder valt. "Dat zijn meerkosten die de AFM niet heeft gemaakt." 

Oudshoorn is niet te spreken over de houding van beroepsorganisatie NOvAA in deze zaak. "Mijn oproep aan de NOvAA om in overleg te treden met de AFM is niet ingewilligd. Evenmin is mijn verzoek gehonoreerd om de zaak onder de aandacht van politici te brengen. Naar aanleiding van eigen intiatieven van Oudshoorn heeft het kamerlid Fred Teeven (VVD) schriftelijke vragen over de kwestie gesteld aan de minister van Financiën. 

Woordvoerder Fred de Vries van de NOvAA stelt dat de beroepsorganisatie wel degelijk in actie is gekomen. "We hebben hierover contact opgenomen met de AFM, zowel voor de vergunningaanvraag als tijdens de kwestie zelf. Ons standpunt is hetzelfde als van de twintig betrokken accountantskantoren. We hebben de kantoren hierover ook van veel informatie voorzien. Maar individuele belangenbehartiging is niet mogelijk. We zijn tenslotte een publiekrechtelijke belangenorganisatie."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.