Nieuws

'Gratis boekhouden al jaren in zwang'

Gratis boekhouden wordt in recente berichten als innovatief aangemerkt, maar wordt reeds jaren aangeboden door Online Accountants MKB, een franchiseketen voor kleine accountantskantoren. Accountants zetten per klant minder om, maar hebben door hun lagere tarieven ook minder moeite om klanten binnen te halen, aldus directeur Pascale Petiet.

"Voor ons is gratis boekhouden helemaal niet nieuw. Ik bied het al aan sinds 2006", zegt Pascale Petiet, oprichter van Online Accountants MKB. "In 2010 ben ik begonnen met Online Accountants MKB. Daar hebben zich nu 23 accountants bij aangesloten."

Sinds een paar weken is er in de accountancy veel belangstelling voor het fenomeen gratis boekhouden na berichten dat deze vorm van dienstverlening reeds in Canada wordt aangeboden. Ook in Nederland zouden er initiatieven in ontwikkeling zijn. Maar zo nieuw als het lijkt, is gratis boekhouden niet, stelt Petiet.

"De term gratis gebruiken wij echter niet richting onze klanten, want die uitdrukking past niet meer in deze tijd. Met dat woord trek je de verkeerde klanten, want je suggereert dat je geen kwaliteit biedt. Vergelijk het maar met een bos bloemen van een euro. Je weet dat die de volgende dag is verwelkt."

Marina van Rossum, franchisehouder van Online Accountants MKB sinds 2010, bevestigt het gratis boekhouden door accountants in het netwerk. "Al twaalf jaar ben ik financieel adviseur. Met gratis boekhouden ben ik in aanraking gekomen in 2009. Ook ik gebruik niet het woord 'gratis'. Het gaat namelijk niet om de gratis dienstverlening, maar om diensten waar ondernemers iets aan hebben, vooral advies en ondersteuning."

Volgens Petiet is gratis boekhouden verre van geheimzinnig, ook al is het recent gepresenteerd als een noviteit in de accountancy. Met goede software kunnen alle administratieve handelingen geautomatiseerd worden verwerkt, stelt Petiet. "Daarmee wordt ook het boekhouden geautomatiseerd, het is geen aparte activiteit meer", zegt Petiet. "Softwarepakketten die dat kunnen heb je al voor € 7,50 per maand. De boekhouding komt dan gewoon binnen."

Dat het primaire proces van accountants zou verdwijnen, het handmatig boekhouden dus, is al langer voorspeld. Op een congres in 2009 van het NIVRA bijvoorbeeld, waar werd gesteld dat in 2012 het primair proces volledig zou zijn geautomatiseerd.

De accountant die niets meer verdient met boekhouden, heeft een ander verdienmodel nodig. "Adviezen over de onderneming, over fiscale vraagstukken, dat soort zaken. Eigenlijk ken ik geen een ondernemer die hier niet om vraagt."

Doordat boekhouden uit het dienstenpakket is verdwenen, zijn ondernemers minder geld kwijt voor hun accountant. Van Rossum: "Gemiddeld scheelt dat een ondernemer met vijf werknemers honderd tot honderdvijftig euro per maand. Men raakt er al gauw aan gewend dat de boekhouding is geautomatiseerd, ze vinden het super."

Van Rossum legt zich volledig toe op adviesdiensten aan ondernemers. "Kwartaalrapportages, het opstellen van de jaarrekening, het bespreken van de resultaten, het doen van aangiftes, fiscaal advies Ook al breng ik boekhouden niet meer in rekening, onder de streep zijn mijn omzet en winst minimaal gelijk aan vroeger. Met als grote verschil dat ik meer klanten bedien."

Petiet erkent dat gratis boekhouden omzetderving betekent voor de accountant. "De gemiddelde accountant heeft per klant een omzet van € 4.200. Bij een administratiekantoor is de omzet per klant € 3.200. Bij ons is de gemiddelde omzet per klant € 2.400. We verdienen dus inderdaad minder per klant, maar onze franchisehouders kunnen meer klanten bedienen omdat ze geen werk meer hebben aan boekhouden."

"Wij groeien veel harder dan andere accountantskantoren. Dat komt omdat wij bepaalde dienstverlening niet meer in rekening brengen. Ik krijg heel veel aanvragen van accountants die zich willen aansluiten. Er zijn nogal wat kantoren waarmee het niet goed gaat."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.