Nieuws

Regulier onderzoek aan basis aftreden Meeter

Periodiek onderzoek naar managers en partners bracht aan het licht dat bestuursvoorzitter Meeter had gehandeld tegen de regels van Deloitte. Deze regels gaan volgens de firma verder dan de externe onafhankelijkheidsregels.

Dat Deloitte ontdekte dat bestuursvoorzitter Piet Hein Meeter financiële belangen had bij cliënten van het kantoor, is een gevolg van het eigen beleid voor compliance van de firma. Dat zegt woordvoerder Frans van der Grint.

"Deloitte heeft een eigen toetsingsbeleid en toetsingssysteem voor het periodiek toetsen van partners en managers. Bij die toetsing is naar voren gekomen dat er mogelijk sprake was van een probleem rond de heer Meeter."

Deloitte verbiedt managers en partners om financiële belangen te hebben in controlecliënten wereldwijd, zo staat in het Transparantieverslag 2010-2011. "Hiermee gaan de interne regels veel verder dan de externe onafhankelijkheidsregels voorschrijven", staat in het verslag.

Deloitte eist van alle managers, partners en commissarissen dat zij hun persoonlijke financiële belangen registreren en bijhouden in een monitoringsysteem. "Met behulp van dit systeem wordt nagegaan of het bezit van een financieel belang in een specifiek bedrijf al of niet toegestaan is", zo staat in het Transparantieverslag.

"Wekelijks maakt het Indepence Center rapportages waaruit blijkt of sprake is van ongeoorloofde financiële belangen, bijvoorbeeld doordat een bedrijf controlecliënt van Deloitte is geworden. Als hiervan sprake is, moet de medewerker dit financiële belang binnen tien werkdagen verkopen."

Over de aard van de overtreding wil Van der Grint niet meer zeggen dan dat het gaat om het hebben van financiële belangen bij controlecliënten. "Daarover geef ik geen details. Het gaat om naleving en niet om cliënten en de omvang van de belangen."

Extra toetsing bij de benoeming van een bestuursvoorzitter is er niet, zegt Van der Grint. Wel is het periodiek onderzoek naar voren gehaald na de benoeming van Meeter. "Er was echter geen aanleiding om het periodiek onderzoek te houden voor de benoeming."

Of Meeter in dienst blijft van Deloitte is nog niet bekend. "Hij beraadt zich over zijn toekomst en daarvoor krijgt hij de ruimte. De zaak is vers. Het terugtreden was maandag, dan is het logisch om de ruimte te geven."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.