Nieuws

Onderzoek AFM naar controle woningcorporaties door big four

Toezichthouder AFM start een onderzoek bij de big four naar de manier waarop de controle van woningcorporaties plaatsvindt. Er wordt gecontroleerd op zaken als deskundigheid en kritische houding van accountants. De rechtmatigheid van goedkeurende verklaringen wordt niet onderzocht.

Dat staat in een verklaring van de AFM tegenover Accountant.nl. "De AFM heeft de grote vier accountantsorganisaties gevraagd kritisch naar hun controledossiers over woningcorporaties te kijken", aldus een nog niet door de AFM gepubliceerde verklaring. 

"Als toezichthouder op accountantsorganisaties is de AFM benieuwd in hoeverre de kwaliteit van de controle van de jaarrekening van deze corporaties voldoende is, zoals de organisaties verplicht zijn op basis van de Wet toezicht accountants." 

"De AFM kijkt nadrukkelijk naar de kwaliteit van de controle en of de accountant voldoende deskundig en professioneel-kritisch is geweest. Het gaat daarbij niet om de vraag of een goedkeurende verklaring terecht of onterecht is afgegeven." 

"Mochten er aanmerkingen te maken zijn op de kwaliteit van de controle, dan is het aan de accountantsorganisatie zelf om te beoordelen of desondanks ingestaan kan worden voor de goedkeurende controleverklaring." 

"De AFM is zoals bekend op de hoogte van de voortgang van interne onderzoeken door KPMG en Deloitte naar hun eigen controles van de jaarrekening van Vestia de afgelopen jaren." 

"De grootste vier accountantskantoren controleren circa 90 procent van de Nederlandse woningcorporaties (gemeten naar omvang). De AFM zal na de zomer over de uitkomsten van dit onderzoek rapporteren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.