Nieuws

Accountantsbelang: 'Verplichte PE 2014 schiet doel voorbij'

Stichting Accountantsbelang wil voor accountants werkzaam in de samenstelpraktijk een aanpassing van de training 'Zeg wat je ziet'. De NBA laat in reactie op de bezwaren van de stichting weten dat hier in het curriculum al rekening mee is gehouden.

De NBA heeft voor 2014 opnieuw verplichte PE-onderwerpen aangewezen met als doel de professioneel-kritische instelling van accountants te verbeteren. Het accent ligt dit keer op communicatieve vaardigheden.

Twee van de drie onderwerpen, dossiermentoring en een kennistoets van de beroepsregels, zijn gericht op controlerend accountants. Het derde onderwerp, 'Zeg wat je ziet', moet ook gevolgd worden door openbare accountants uit de samenstelpraktijk.

En dat roept volgens Accountantsbelang 'gemengde reacties' op, aangezien de onderwerpen hun basis vinden in de controlepraktijk, als reactie op de kritische rapportages van de AFM over tekortkomingen in accountantscontroles.

"De AFM houdt zich bezig met kantoren die beschikken over de Wta-vergunning, waaruit kan worden geconcludeerd dat de aanleiding komt vanuit de kantoren die wettelijke controles uitvoeren. De vraag is of dezelfde geluiden vanuit de RvT (Raad van Toezicht, red.)zijn gekomen die een dergelijke training dan meer zal rechtvaardigen voor accountants uit de samenstelpraktijk", aldus de stichting.

"Als men het curriculum van deze training doorneemt, worden de activiteiten doorlopen uit het controleproces." Accountantsbelang pleit daarom voor aanpassing van de training voor accountants in de samenstelpraktijk.

De NBA laat in reactie op de bezwaren van de stichting weten dat hier in het curriculum al rekening mee is gehouden. Zo wordt er voor elk van de doelgroepen een specifieke 'running-case' gebruikt, waarin een fictief controleproces en/of samenstelopdracht stapsgewijs wordt gevolgd.

De beroepsorganisatie wijst in het curriculum bovendien niet alleen naar de AFM-rapportages, maar ook naar die van de Raad voor Toezicht en signalen vanuit het beroep en erkende opleidingsinstellingen, waaruit blijkt dat de communicatieve vaardigheden van accountants een goede professioneel-kritische instelling soms in de weg staan. De NBA vindt het van belang dat het communiceren van signalen ook van toepassing is voor accountants die samenstelopdrachten uitvoeren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.