Nieuws

Reorganiserend Countus krijgt pluim van de vakbond

De reorganisatie bij accountantskantoor Countus is volgens CNV Dienstenbond een schoolvoorbeeld van sociaal beleid. Volgens de vakbond kunnen alle beroepsgroepen bij het accountantskantoor de komende jaren worden geraakt door reorganisatie. "Maar er ligt een goed sociaal plan, waar Countus zelf om heeft gevraagd."

"Het sociaal plan dat we morgen aan onze leden voorleggen, geldt niet voor één reorganisatie, maar heeft een looptijd van twee jaar", zegt Nico Passchier, bestuurder van CNV Dienstenbond. "Countus is zelf naar ons toegekomen. Dat heeft geleid tot gesprekken die goed zijn verlopen."

Het sociaal plan is niet bestemd voor een enkele reorganisatie, maar dekt alle reorganisaties voor dit en volgend jaar. "Het is ook niet alleen voor een enkele groep medewerkers. Iedereen bij Countus komt er voor in aanmerking. Voor zover ik weet zijn er nog geen ontslagen gevallen, maar het gaat wel om reorganisaties die eraan gaan komen."

"Voor de komende twee jaar weet iedereen bij Countus waar hij aan toe is. Tijdens de onderhandelingen waren er verschillen tussen wat Countus wilde bieden en wat wij gangbaar vinden voor een goed sociaal plan. Er was met name verschil in de aanname over het gemak waarmee mensen nieuw werk kunnen vinden."

"Maar we hebben een goed resultaat behaald, waarbij bemiddeling naar ander werk goed aan bod komt. Medewerkers van Countus die naar ander werk moeten uitkijken, krijgen ruime mogelijkheden om zich op ander werk te oriënteren. Ze krijgen ook hulp bij sollicitatie en er is tijd en vergoeding voor scholing beschikbaar."

CNV Dienstenbond is blij met de manier waarop Countus omgaat met reorganisatie. "Ik hoop dat andere accountantskantoren dit voorbeeld volgen. Er zijn kantoren die beduidend minder omgaan met personeel. Dit is wat dat betreft de eerste positieve ervaring met een accountantskantoor."

"Maar ik moet erbij zeggen dat vakbonden tot voor kort weinig met accountantskantoren in aanraking kwamen. Het leven was er goed. Er waren wel medewerkers aangesloten bij een vakbond, maar zo lang alles goed ging leidde het lidmaatschap een sluimerend bestaan."

"Nu wordt er flink geknabbeld en soms zelfs gehakt aan dat goede leven. Dit gebeurt tegenwoordig vaker met bedrijven waar men gewend was aan goede arbeidsvoorwaarden. Sectoren als de bouw zijn conjunctuurgevoelig, maar de branches zoals die van accountants, actuarissen en ingenieurs overleefden een gewone crisis gemakkelijk. Maar nu is het vet op de botten overal weg en bedrijven kijken naar de kosten, ook die van de accountant."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.