Nieuws

Verbazing over SRA-verklaring AFM-rapport

De verklaring waarin SRA-kantoren afstand nemen van een AFM-onderzoek naar kleine accountantskantoren, heeft geleid tot kritische reacties. In de verklaring stelt SRA dat het AFM-onderzoek alleen gaat over NBA-kantoren en niet over SRA-kantoren.

De door SRA opgestelde verklaring is verspreid onder de leden. Als aanhef staat er dat het AFM-onderzoek niet van toepassing is op kantoor X. Bij de X kan elk kantoor de eigen naam invullen.

De verklaring stelt dat de AFM een ‘vernietigend oordeel' velde over de wettelijke controles door kleinere accountantskantoren, maar voegt daar direct aan toe dat het hier om NBA-kantoren gaat. "Ons kantoor, dat is aangesloten bij SRA, valt niet binnen dat onderzoek". En: "Ons kantoor is de afgelopen jaren diverse malen getoetst en wij kunnen u meedelen dat bovengenoemd artikel dus geen betrekking heeft op ons kantoor.

SRA-voorzitter Paul Dinkgreve laat vanaf zijn vakantieadres weten dat het SRA inhaakt op berichten in de media over het AFM-onderzoek. Vooral artikelen over de zwakte van kleine kantoren wekken volgens Dingreve een verkeerde indruk over de SRA-kantoren.

"Ik kan me voorstellen dat deze berichtgeving storend is voor SRA-kantoren. Het lijkt alsof alle SRA-kantoren bij dit onderzoek betrokken waren."

De verklaring staat al sinds midden juli op websites van diverse SRA-kantoren. Het trok pas aandacht de aandacht toen Jack van Crooij van Full Finance erop wees in een reactie onder een bijdrage van DRV-voorzitter Manfred Zurhorst over de kwaliteit van de wettelijke controle.

"Kijk eens in de spiegel, voordat de AFM het voor u doet", zo adviseert Crooij de kantoren die de SRA-disclaimer op hun website hebben staan. SRA-kantoren zullen later dit jaar door AFM worden onderzocht.

Hij kreeg bijval van Rene van Wingerden: "Wel aangeven dat je getoetst bent, maar niet de uitkomst van die toetsing vermelden. En hier zelfs impliciet suggereren dat jouw uitkomsten beter waren. Als onze cliënten zoiets vermelden rond de controleverklaring tikken we hen op de vingers."

Pieter de Kok van Coney en opinieleider voor accountancyhervormingsbeweging Tuacc is desgevraagd evenmin gecharmeerd van de SRA-actie. "Ik zou zo'n verklaring nooit op mijn website zetten. We weten allemaal voor welke uitdagingen de accountancy staat. Nu lijkt het alsof de kantoren die deze verklaring geven roomser zijn dan de paus."

SRA-kantoren die de mededeling hebben overgenomen, zijn zich van geen kwaad bewust. "Wij hebben de verklaring aangeleverd gekregen van SRA", zegt Sanne Cramer van Meeuwsen ten Hoopen. "Met het verzoek om die op onze website te zetten. Dat hebben we gedaan."

Dat geldt ook voor Hills Accountants en Adviseur. "De partners hier zijn allemaal lid van NBA, ik ook, maar als kantoor zijn we aangesloten bij SRA", zegt Humphrey Reket van Hills. "Ik vind het geen bijzondere verklaring. Die is gewoon bedoeld om aan te geven dat het AFM-onderzoek geen betrekking heeft op ons kantoor."

SRA ziet evenmin een probleem. "We willen met deze verklaring duidelijk aangeven dat de onderzochte kantoren niet verbonden zijn aan SRA", aldus directeur Cees Meijer van SRA. "De uitingen in de media hebben betrekking op NBA-kantoren. SRA-kantoren zijn ook NBA-kantoren, maar zij vallen onder een ander controleregime."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.