Nieuws

NBA zet verplichte trainingen voor accountants door

Ruim 10.000 accountants worden per 2014 opnieuw verplicht trainingen te volgen om hun professioneel-kritische houding te verbeteren. Het accent ligt daarbij nu op communicatieve vaardigheden.

Ook krijgen controlerend accountants een kennistoets van de beroepsregels en moeten ze een controledossier bespreken met een mentor. Die nieuwe verplichtingen zijn onderdeel van een verbeterprogramma van de NBA.

Aanleiding zijn de kritische rapportages van de AFM over tekortkomingen in de accountantscontrole. Daarnaast wil de NBA de signalerende rol van de accountant versterken. "Alleen observeren is voor accountants niet langer voldoende. Het maatschappelijk verkeer verwacht meer dan alleen formele controle van de jaarrekening", aldus NBA-voorzitter Huub Wieleman.

De nieuwe verplichte trainingen beslaan in totaal anderhalve dag. Daarbovenop komt de verplichte kennistoets over controle- en andere standaarden, die online wordt afgenomen. Alle accountants moeten uiterlijk in 2015 aan de trainingsverplichting hebben voldaan. De trainingen worden verzorgd door een aantal erkende PE-instellingen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.