Nieuws

E&Y aansprakelijk gesteld door obligatiehouders DAF

Stichting Finidaf heeft Ernst & Young (E&Y) aansprakelijk gesteld voor door de obligatiehouders van DAF geleden schade. Het gaat volgens de stichting inclusief rente om een schade voor alle obligatiehouders van ruim 130 miljoen euro.

Finidaf stelt dat E&Y in 1992, een jaar voordat het faillissement van DAF werd uitgesproken, ten onrechte een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening heeft afgegeven. DAF was echter op dat moment al niet meer in staat aan zijn verplichtingen te voldoen. 

Begin 1992, ongeveer een jaar vóór het geruchtmakende faillissement van DAF, bevroren de banken het krediet van DAF en vroegen ze om zekerheden. Controlerend accountant E&Y gaf, ondanks deze situatie, kort daarna een onvoorwaardelijke goedkeurende verklaring die uitging van continuïteit af bij de jaarrekening van DAF, aldus Stichting Finidaf. 

Ten onrechte, zo stelt Finidaf na eigen onderzoek. Ten tijde van het afgeven van de verklaring was DAF al niet meer in staat tijdig aan zijn verplichtingen te voldoen. Het moet E&Y volgens de stichting toen al duidelijk zijn geweest dat een faillissement onafwendbaar was. "Door de goedkeurende verklaring is het mogelijk gemaakt dat het sterk verliesgevende DAF niet tijdig surseance of faillissement heeft aangevraagd en de financiële situatie van DAF verder verslechterde." 

Door deze situatie zouden de verhaalsmogelijkheden voor de crediteuren sterk zijn verminderd. "De crediteuren van DAF, waaronder de obligatiehouders, leden hierdoor grote schade." Volgens de stichting bedraagt de totale schade ruim 130 miljoen euro. 

Stichting Finidaf, die de belangen van de obligatiehouders behartigt, heeft middels de advocaat mr dr L.J. van Eeghen van Höcker advocaten, E&Y aansprakelijk gesteld en aangekondigd tot dagvaarding over te zullen gaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.