Nieuws

Huub Wieleman: Juiste vaststelling omzet ziekenhuizen problematisch

NBA-voorzitter Huub Wieleman deelt de zorg over de omzet-issues in de controle van jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitaire medische centra over 2013, waarover het FD gisteren berichtte.

Het FD-artikel 'Accountant keurt jaarcijfers ziekenhuis niet goed' voelt voor hem als een déjà vu: "Wij hebben in 2011 bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en in 2012 ook bij de minister van VWS aandacht gevraagd voor groeiende problemen bij de registratie en facturatie door ziekenhuizen en onze controle hierop. De media hebben daar begin 2013 stevig over bericht."

De NBA bracht in februari 2013 een Alert uit met aanwijzingen aan accountants voor de controle 2012 bij ziekenhuizen en universitaire medische centra. De NBA adviseerde daarin een niet-goedkeurende verklaring af te geven als de juistheid en volledigheid van de bedragen in de jaarrekening niet kon worden vastgesteld. Voor de afzonderlijke bekostigingsverantwoordingen 2012 was een verklaring met beperking het hoogst haalbare.

Uiteindelijk kon in veel gevallen bij de jaarrekening over 2012 een goedkeurende verklaring met toelichtende paragraaf worden afgegeven. Dit was onder andere te danken aan het matigend effect van een overgangsregeling, aan de bereidheid van de NZa om in de overgangssituatie toch coulant  om te gaan met een aantal administratieve vereisten, en aan nadere afspraken  tussen ziekenhuizen en verzekeraars.  

"Over 2013 ligt dat anders", benadrukt Wieleman. "Een aantal problemen uit 2012 is in 2013  niet opgelost, sommige spelregels zijn volgens ziekenhuizen met terugwerkende kracht strikter ingevuld en andere zijn onvoldoende nageleefd. Onze zorg betreft vooral de ingewikkeldheid van de zorgfacturatie door ziekenhuizen aan de verzekeraars. Het gaat daarbij ons inziens niet zozeer om fraude, maar vooral om facturen die niet aan alle administratieve vereisten voldoen."

"Ook kan het gaan om op zich gewenste veranderingen in de ziekenhuispraktijk die soms vooruit lopen op de regelgeving. Ziekenhuizen herschikken bijvoorbeeld met instemming van verzekeraars taken van medisch specialisten naar nurse-practitioners, maar in de facturatieregels is hier nog niet in voorzien. Dat maakt de vaststelling van de juiste omzet problematisch."

Leden van de NBA-commissie Coziek hebben  de afgelopen maanden deelgenomen aan het overleg in de sector en op het ministerie van VWS. "Zij hebben steeds aangedrongen op tijdige, heldere normen. Volgende week bespreken we nogmaals de issues die bij de verantwoording over 2013 door de ziekenhuizen een rol spelen en de controle daarop. Wij informeren onze leden zo snel mogelijk daarna over de uitkomsten van het overleg. Verder werken wij aan een nieuwe Audit Alert die we in februari zullen publiceren", aldus Wieleman. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.