Enquêtecommissie wil oob-status voor woningcorporaties
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de woningcorporatiesector is "verbaasd, geschokt en verontrust" over de resultaten daarvan. Corporaties moeten inkrimpen, terug naar hun kerntaak en onder strenger toezicht worden gesteld.
De commissie heeft vanmiddag haar eindrapport gepubliceerd en toegelicht in een persconferentie. De manier waarop corporaties werken en het falende toezicht daarop lokken misbruik uit, aldus het rapport. De controles door het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw waren niet afdoende en raden van commissarissen waren passief en beschikten niet over voldoende expertise.
Ook constateert de commissie dat "accountants de vertrouwensrol in de corporatiesector niet ten volle hebben waargemaakt". Uiteraard wordt daarbij de Vestia-casus aangehaald, waarin "de accountants de financiële risico's van derivatenportefeuilles onvoldoende onderkenden". Zij gaven mede daardoor "te weinig signalen aan de interne en externe toezichthouders en andere belanghebbenden". In de andere casussen, volgens de commissie, "speelde de accountant in waarschuwende sfeer niet of nauwelijks een rol van betekenis".
Stempel
De analyse van AFM-bestuurder Gerben Everts komt uitgebreid aan de orde in het eindrapport. "Een accountant krijgt heel veel informatie aangereikt. Als je alles voor waar aanneemt, is het makkelijk je brood verdienen. Je zult natuurlijk wel moeten toetsen of datgene wat je krijgt, ook klopt", aldus Everts. "Als je van iemand een waarderingsrapport krijgt, moet je dat niet alleen maar in een file stoppen met een stempel erop, maar je moet ook bekijken of het hout snijdt, of die meneer, mevrouw of dat bedrijf zijn of haar werk goed heeft gedaan. Dat heeft er, wat ons betreft, sterk aan ontbroken."
Betrokkenheid
Everts beschrijft daarnaast de leverage: "We zagen ook dat de betrokkenheid van degene die uiteindelijk aftekent, de externe accountant, de persoon die zijn handtekening zet, wel heel gering was. Sommigen - dat zien we nog steeds in het corporatielandschap - doen veertig controles op jaarbasis. Dat betekent dat je, met een beetje vakantie, per week een controle doet. Dat is veel. Dan heb je heel grote controleteams lopen, terwijl je eigen betrokkenheid heel gering is. Je hebt echter wel de verantwoordelijkheid om uiteindelijk het hele file met een goed geweten af te tekenen. Als externe accountant moet je de getrouwheid kunnen staven voordat er een controleverklaring komt. Daar heeft het aan ontbroken."
Aanbevelingen
Op grond van het onderzoek doet de commissie vier aanbevelingen die betrekking hebben op de rol van accountants in de corporatiesector:
- De woningcorporaties moeten de status krijgen van 'organisatie van openbaar belang' (oob) zodat ten aanzien van de accountantscontrole strengere eisen gaan gelden.
- De accountant moet (dreigende) risico's signaleren en rapporteren.
- De managementletters van de accountant gaan ook naar de Woonautoriteit.
- Kostprijshedge-accounting moet worden verboden. Alle derivaten die een corporatie afsluit komen dan op de balans te staan.
Gerelateerd

Hoekstra wil niet tornen aan oob-status van kantoren
Minister Hoekstra van Financiën heeft in een Kamerbrief aangegeven welke organisaties worden aangemerkt als organisaties van openbaar belang (oob’s) en daarmee vallen...

Aedes: kleine wijzigingen in Accountantsprotocol woningcorporaties
De Autoriteit woningcorporaties (Aw) heeft het concept accountantsprotocol woningcorporaties voor verslagjaar 2020 gepubliceerd. Vereniging van woningcorporaties...

'Halvering verhuurderheffing levert economische groei op'
Een halvering van de afdracht die de woningcorporaties aan de overheid moeten doen, zou de economie tussen 2022 en 2025 met 5 miljard euro doen groeien. Ook kunnen...

Woningcorporaties klagen over oplopen administratieve lasten
Woningcorporaties zijn de laatste jaren steeds meer geld kwijt aan administratieve lasten. Volgens corporatiekoepel Aedes bedragen de lasten al ruim een derde meer...

Controlekosten kleinere beursfondsen in vijf jaar ruim verdubbeld
De controlekosten bij Nederlandse small- en midcapfondsen zijn in de periode 2014-2019 gemiddeld met 129,6 procent gestegen. Dat meldt MidkapNL na onderzoek onder...