Nieuws

Manipulatie Tesco langduriger, topman stapt op

Tesco heeft minimaal gedurende twee jaar te hoge winsten gerapporteerd en niet, zoals eerder verondersteld, alleen het afgelopen halfjaar. Bestuursvoorzitter Sir Richard Broadbent heeft zijn vertrek aangekondigd.

Britse media berichten dat uit het onderzoek dat Deloitte bij Tesco verricht, is gebleken dat 263 miljoen pond te veel aan winst is gerapporteerd: 118 miljoen in het eerste halfjaar van 2014, 70 miljoen in 2013 en 75 miljoen in het jaar daarvoor.

Eerder was uitgekomen dat afgelopen augustus een groep managers gezamenlijk had besloten tot het oppoetsen van de cijfers, door inkoopkortingen vooruit te boeken. Daarbij was het uitdrukkelijk de bedoeling accountant PwC op het verkeerde been te zetten. De groep van acht is inmiddels geschorst.

Bestuursvoorzitter Sir Richard Broadbent heeft donderdag zijn vertrek aangekondigd. Volgens Tesco blijkt uit het Deloitte-onderzoek niet dat er fraude of persoonlijk gewin in het spel is geweest, maar Broadbent stelt dat er "een nieuw management team nodig is om de dieperliggende oorzaken van de manipulatie aan het licht te brengen" en maatregelen te nemen "die de toekomst van het bedrijf moeten zeker stellen".

De beurskoers van Tesco daalde donderdag met 7 procent. Eerder verloor het grootste supermarktconcern van het Verenigd Koninkrijk al meer dan een kwart van zijn waarde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.