Nieuws

'Informatie delen is mogelijk ondanks geheimhoudingsplicht'

Binnen PwC en KPMG klinkt de roep om ook kritisch te kijken naar de verplichte geheimhouding die geldt voor accountants. Heel voorzichtig is er al beweging zichtbaar op ava's, signaleert Marc Hogeboom van KPMG.

"Geheimhouding daar ben je aan gehouden als accountant", zegt Marc Hogeboom, bestuurder en hoofd controleactiviteiten van KPMG. "Maar soms heb je als accountant toch behoefte om informatie te delen uit het controledossier die je verkrijgt als onderdeel van de jaarrekeningcontrole. Bijvoorbeeld over risicoanalyse of controleprocessen of bestuursmodellen."

"Die behoefte komt voort uit de roep om transparantie en aanspreekbaarheid door de maatschappij rond ons vak. Daarmee zit je precies op het spanningsveld tussen klantbelang en het belang van het maatschappelijk verkeer. Wat je als accountant ook zou willen vertellen, je mag niet."

De verplichte geheimhouding voor accountants kwam zijdelings ter sprake op het opinieleidersdebat op 3 juli. Michael de Ridder van PwC en Marc Hogeboom vroegen zich tegen journalisten af of de geheimhouding nog wel opportuun is, zo schreef de website Follow the Money.

PwC noch KPMG pleit voor afschaffing van de geheimhouding, maar vinden wel dat het verbod kritisch tegen het licht gehouden moet worden. "Als je een debat voert over alle facetten van het accountantsberoep, dan kun je de verplichte geheimhouding niet achterwege laten", verduidelijkt woordvoerder Meint Waterlander van PwC. "Zonder geheimhouding heb je meer mogelijkheden om te informeren over belangrijke onderwerpen uit ons vak."

"We hebben deze overweging uitgesproken, maar geen stelling genomen. Als PwC staan we er blanco in. In deze fase van de discussie over de toekomst van het accountantsberoep, is het belangrijk dat we luisteren naar wat iedereen vindt."

Hogeboom benadrukt dat hij geen voorstander is van het afschaffen van de geheimhoudingsplicht van accountants. Verplichte geheimhouding garandeert vertrouwelijkheid, waardoor opdrachtgevers gemakkelijker openheid richting hun accountants ten toon kunnen spreiden.

Wel vindt Hogeboom dat accountants ook kennis over hun dossiers moeten kunnen delen vanwege de maatschappelijke relevantie ervan. Hij ziet wel degelijk beweging. "Op een aantal ava's zijn we dankzij ontheffing van de geheimhouding door onze cliënten in staat gesteld om aandeelhouders beter te informeren. Overigens maakt geheimhouding als randvoorwaarde ook mogelijk dat de cliënt alles met ons kan delen en wij alle facetten in onze afweging kunnen meenemen."

"De controlerend accountant moet in staat worden gesteld om zelfstandig een verhaal te vertellen over de controle en de bevindingen. In een aantal gevallen is dat ook gebeurd. De ava vind ik een belangrijke plaats om kennis over de controle te delen. Het moet niet zo zijn dat straks iedereen denkt te kunnen bellen voor informatie uit controledossiers."

"Het is onze taak als accountantskantoren om klanten hierin te begeleiden en hen te wijzen op het belang van het goed informeren van stakeholders. Wat me daarbij wel opvalt, is hoe weinig vragen de accountant dan krijgt. Daar sta je dan in vol ornaat op een ava de aandeelhouders te informeren. Er komen echter heel weinig vragen. Toch denk ik dat dit de enige manier is openheid over de rol en functie van de accountant te vergroten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.