Nieuws

Tijd om de geheimhoudingsplicht af te schaffen?

Volgens PwC en KPMG is het afschaffen van de geheimhoudingsplicht van accountants bespreekbaar. Dat meldt website Follow the Money in zijn weergave van het opinieleidersdebat van 3 juli in De Balie.

Veel media-aandacht voor debat over toekomst accountant

Volgens bestuurslid Michael de Ridder van PwC is de geheimhoudingsplicht vooral 'historisch zo gegroeid'. Gevraagd om een toelichting zegt hij tegen Accountant.nl: "We werken in een governance-driehoek: gecontroleerde/klant, accountant en maatschappij/aandeelhouder. De geheimhoudingsplicht betekent hierin dat we niet alles wat we tegenkomen zo maar buiten de onderneming kunnen verspreiden. De geheimhoudingsplicht afschaffen zou dat probleem uiteraard heel goed kunnen adresseren. Dit onderwerp zou absoluut onderwerp van gesprek moeten zijn voor de werkgroep, in het kader van het denken over oplossingen voor gesignaleerde vraagstukken".

Marc Hogeboom, hoofd audit en bestuurslid KPMG, vindt afschaffen volgens FTM 'een reële optie'. Accountants mogen nu niets zeggen over wat er bij hun opdrachtgevers speelt: "Daardoor is het onmogelijk om transparant te zijn". Als accountants praktijkvoorbeelden kunnen noemen, kunnen ze veel duidelijker aangeven wat ze in de praktijk tegenkomen.

Mazars-voorzitter Paul Steman ziet ook nadelen in het afschaffen van de geheimhoudingsplicht, aldus FTM. Klanten zullen mogelijk terughoudender zijn in het verstrekken van essentiële informatie voor de controle. Maar "de geheimhoudingsplicht wordt ook vaak door accountants als schaamlapje gebruikt om niets te hoeven zeggen".

Generatiekloof

Ook het FD, de Volkskrant en de Telegraaf geven ruim aandacht aan het debat over de toekomst van het accountantsberoep. 'Een generatiekloof dreigt de accountantsbranche te verscheuren', aldus De Telegraaf. De krant vreest dat de ambities van jonge accountants zullen sneuvelen op verstarde opvattingen van de oude generatie.

De Volkskrant suggereert dat accountants niet alleen hun handtekening, maar ook hun telefoonnummer onder de verklaring moeten zetten "Zij moeten beschikbaar zijn om ons persoonlijk toelichting te geven".

Volgens het FD wacht de werkgroep Toekomst Accountantsberoep 'een lastige zomer'. De krant citeert debatleider Felix Rottenberg: "Het is een enorme, gigantische rotopdracht".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.