Nieuws

FD: 'Terechte inperking accountantsgeheim'

Het is goed dat de Accountantskamer een dam opwerpt tegen accountants die via hun geheimhouding worden gecorrumpeerd door klanten, vindt Het Financieele Dagblad.

Dat schrijft de krant vandaag in het redactioneel commentaar 'Terechte inperking accountantsgeheim'. Aanleiding is de recente uitspraak van de Accountantskamer dat een accountant de belastingfraude van zijn cliënt, ter grootte van € 2,2 miljoen, had moeten melden aan de fiscus.

Zelfs nadat de cliënt zijn btw-fraude had opgebiecht, en de fiscus navraag deed, hield de accountant zijn mond dicht, met een beroep op zijn geheimhoudingsplicht. De tuchtrechter veegde dit van tafel in een procedure die het Openbaar Ministerie aanspande.

Meehelpen aan fraude past niet bij de professionele vereisten van integriteit en zorgvuldigheid, luidt het oordeel, maar bovendien moet volgens het vonnis de geheimhoudingsplicht van de accountant hier wijken, 'gelet op het maatschappelijk belang dat een fraude met gemeenschapsgeld van een omvang als hier aan de orde, zo spoedig mogelijk aan het licht komt'.

De accountant had deze fraude bij de fiscus moeten melden.

"Het zou onjuist zijn als de indruk ontstaat dat hiermee een principe wordt geschonden", aldus het FD vandaag in zijn commentaar. "Accountants genieten privileges, waaronder bescherming van hun geheimen. Maar die bescherming is nu al niet onbeperkt. Accountants moeten al ongebruikelijke transacties melden."

"De tuchtrechter voert ook geen oneindige klikplicht in, maar koppelt een actieve meldplicht aan de omvang van de belastingfraude. Bij een miljoenenfraude mag de accountant niet meer zwijgen. Onduidelijk is waar de ondergrens ligt waarbij fraude moet worden gemeld, maar niet iedere misstand hoeft doorgebriefd."

De krant wijst er op dat de beroepsgroep na een reeks schandalen 'het publiek belang' heeft herontdekt en werkt aan verhoging van de kwaliteit en onafhankelijkheid van de sector. "Het is daarom goed dat de Accountantskamer een dam opwerpt tegen accountants die via hun geheimhouding worden gecorrumpeerd door klanten."

Eerder deze week pleitte Marcel Pheijffer naar aanleiding van de tuchtuitspraak op deze site voor aanscherping van de gedrags- en beroepsregels (VGBA) op dit punt.

» Lees ook de reactie van Jan-Thijs Drupsteen, hoofd Vaktechniek van de NBA

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.