Nieuws

Klant biecht miljoenenfraude op, maar accountant meldt niet

Een accountant-administratieconsulent FB heeft verzuimd de Belastingdienst in te lichten over de btw-fraude van 2,2 miljoen die zijn cliënt zelf had opgebiecht. Ook heeft hij jarenlang signalen van fraude genegeerd. De Accountantskamer vindt dat niet integer en heeft de accountant berispt.

De Accountantskamer vindt dat de accountant beter had moeten letten op de signalen dat de facturen, waarop hij bijna drie jaar lang forse btw-aangiftes baseerde, vals waren.

Van februari 2006 tot en met november 2008 vroeg de cliënt in totaal 2,2 miljoen euro aan omzetbelasting terug vanwege een investering van 12 miljoen euro in zijn melkveebedrijf. Dit bedrijf verkeerde daarvoor jarenlang in financieel zwaar weer. De accountant had daarom meer informatie moeten vragen over de financiering van de beweerde investeringen in stallen en machines.

In augustus 2008 vertelde de boer zijn accountant dat de facturen nep waren. Het verzoek van de accountant om de ingediende aangiften te corrigeren, heeft de boer naast zich neergelegd. De accountant had zich toen moeten distantiëren van de onjuiste aangiften die zijn kantoor had ingediend en aan de Belastingdienst moeten melden dat die aangiften onjuist waren.

De accountant beseft volgens de Accountantskamer te weinig hoe hij hoort te handelen volgens het fundamentele beginsel van integriteit.

Dat de accountant geen Wwft-melding heeft gedaan bij de FIU-Nederland wordt hem niet extra aangerekend. Bij veel accountantskantoren is het gebruikelijk dat de compliance-officer van het kantoor die melding doet. Zo ook bij dit kantoor. De accountant heeft de zaak wel gemeld bij de compliance-officer, maar die heeft de melding daarna niet doorgegeven aan de FIU-Nederland.

Merkwaardig genoeg wilde het functioneel parket van het Openbaar Ministerie de accountant aanvankelijk niet vertellen om welke cliënt het ging, nadat het deze tuchtklacht had ingediend. Het OM maakte de identiteit pas bekend na een tussenbeslissing van de Accountantskamer.

Tegen de cliënt loopt een strafrechtelijk onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.