Nieuws

Verstegen dubt over oob-vergunning

Uitbreiding van het aantal organisaties van publiek belang plaatst gespecialiseerde accountantskantoren voor een dilemma. Geen oob-vergunning betekent verlies van klanten. De oob-vergunning leidt echter tot extra kosten, zonder uitzicht op meer omzet.

Een van die kantoren is Verstegen Accountants en Adviseurs. Die is sterk in de non-profitsector, met veel klandizie onder woningcorporaties, gemeentelijke overheden en zorgorganisaties. Met gemengde gevoelens bekijkt dit kantoor de plannen om het aantal organisaties van publiek belang (oob) uit te breiden. Minister Dijsselbloem van Financiën bereidt een algemene maatregel van bestuur voor om netbeheerders, woningcorporaties en instellingen voor het wetenschapsbeleid aan te merken als oob.

"Wij volgen deze ontwikkeling rond de oob's op de voet", zegt Jan de Groot, partner van Verstegen Accountants en Adviseurs. "Als de pensioenfondsen en woningcorporaties worden aangemerkt, zal het een kwestie van tijd zijn voordat ook gemeenten, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen als oob's worden aangemerkt."

Als het besluit valt, raakt dit direct aan de marktpositie van Verstegen, die de controle doet van diverse woningcorporaties. Het is echter nog geen uitgemaakte zaak dat Verstegen de oob-vergunning zal aanvragen om deze portefeuille te behouden, aldus De Groot.

"Als woningcorporaties oob's worden, is het voor ons een afweging om afscheid te nemen van deze sector. Het hebben van een oob-vergunning vraagt om zwaar extern toezicht. Dat kost ons een ton extra per jaar. Minimaal hetzelfde bedrag zijn we kwijt aan intern toezicht. Hiervoor moeten we bestuurders speciaal vrijstellen, wat in de praktijk neerkomt op een eigen bureau vaktechniek.

Terwijl we niet denken dat onze omzet in deze sector substantieel zal toenemen met een oob-vergunning. De corporatiewereld wordt gedomineerd door de vijf grootste kantoren. In feite wordt de keuzevrijheid van woningcorporaties voor controlerend accountants kleiner."

Mochten ook de zorginstellingen worden aangemerkt als oob, dan gaat Verstegen wel een oob-vergunning aanvragen, zo verwacht De Groot. Verstegen doet de accountantscontrole voor ruim honderd zorginstellingen. "Hier is onze marktpositie veel sterker dan bij de woningcorporaties. We kunnen het ons niet veroorloven om deze markt te verliezen."

Toch plaatst De Groot vraagtekens bij de oob-vergunning, met name bij de toegevoegde waarde van de strenge regelgeving voor de vergunninghouders. "Ik krijg wel eens de indruk dat een oob-vergunning veel vorm heeft en weinig inhoud. Geef me maar aan waar de vakinhoudelijke regels zwaarder worden als je een oob-vergunning hebt. We moeten nu ook voldoen aan strenge regels. Bij steekproeven van de AFM, Auditdienst Rijk en SRA waren onze resultaten bevredigend. Met zwaardere reviews verwachten wij dan ook geen grote problemen."

Ook wijst hij erop dat een oob-vergunning nog weinig zegt over de uitvoering van de wettelijke controles. "De grote kantoren hebben de controles bij woningcorporaties ook niet altijd even goed uitgevoerd. Toch komt er regelgeving die deze kantoren in de kaart speelt en die niet gunstig is voor de kleinere kantoren."

De Groot ziet meer in het aanbrengen van een knip in de non-profit organisaties als oob's. De kleinere zouden niet moeten worden aangemerkt als oob, wat hem betreft. "De BITV (Besluit Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting) schrijft voor dat de controlefunctie verplicht is bij woningcorporaties die meer dan 2.500 woongelegenheden hebben. Het is verdedigbaar dat hier de knip gelegd gaat worden tussen de corporaties van openbaar belang en de kleineren die niet als zodanig worden aangemerkt. Daaronder heb je te maken met lokale woningcorporaties op het platteland. Zijn ze groter, dan krijgen ze landelijke betekenis. Ik kan me voorstellen dat je het dan pas hebt over een organisatie van publiek belang zoals bedoeld door de wetgever."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.