Nieuws

Gemeente Dronten: accountant had belastingblunder moeten zien

Volgens het gemeentebestuur van Dronten had accountant PwC de fouten moeten opmerken waardoor Dronten nu twee miljoen euro aan achterstallige premies aan de Belastingdienst moet betalen.

Partijen in de gemeenteraad zeggen dat de interne controle bij de gemeente gefaald heeft.

Gemeente.nu meldt dat het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad stelt dat PwC als controlerend accountant had moeten zien dat er sinds 2011 geen premies voor de WIA en WAO meer werden afgedragen aan de Belastingdienst. Door die fout moet de gemeente nu ineens twee miljoen euro afdragen, plus 55 duizend euro aan rente over de jaren 2011, 2012 en 2013. De gemeente zal ook nog een boete krijgen, maar de hoogte daarvan is nog niet bekend, aldus gemeente.nu.

Partijen in de gemeenteraad zetten vraagtekens bij de uitleg van B&W, zo schrijft Omroep Flevoland.  Collegepartij Leefbaar Dronten en de oppositiepartijen ChristenUnie en GroenLinks zeggen dat de interne controle van de gemeente heeft gefaald. PwC heeft op het verwijt van de gemeente gereageerd door te stellen dat er nooit opdracht is gegeven voor een specifieke controle van (het betreffende deel van) de salarisadministratie.

Intussen is vast komen te staan dat in 2011 in het salarissysteem het percentage van de te betalen premie is gewijzigd van 5,1 procent in 0 procent. Volgens de leverancier van het systeem, Raet, kan dat geen systeemfout zijn, maar moet iemand dat handmatig gedaan hebben. Volgens gemeente.nu  zijn de medewerkers die daarvoor verantwoordelijk hadden kunnen zijn intussen niet meer werkzaam bij de gemeente.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.