Nieuws

PwC wil belastingfout Dronten vergoeden

PwC erkent dat ze steken heeft laten vallen bij de controle van de jaarrekening van de gemeente Dronten. Daardoor bleef onopgemerkt dat de polderstad jarenland geen premies afdroeg aan de belastingdienst. PwC wil de financiële schade daarvan deels vergoeden.

Dat blijkt uit een brief die de accountantsorganisatie heeft verstuurd aan de gemeente Dronten. Deze brief van 2 maart 2015 is online geplaatst door Omroep Flevoland. Daarin erkent PwC dat het bij de controle van de jaarrekening van Dronten steken heeft laten vallen.

Het is de controlerend accountant van PwC ontgaan dat Dronten sinds 2011 geen premies heeft afgedragen voor Wia en Wao. De gemeente moet alsnog 2 miljoen euro aan de belastingdienst afdragen.

De oorzaak daarvan is dat er een fout percentage was ingevuld bij de salarisapplicatie: 0 in plaats van de vereiste 5,1. In de opeenvolgende jaarrekeningen is de fout onopgemerkt gebleven door de controlerend accountant.

Eerder had salarisverwerker Raet (die voor Dronten de salarisverwerking uitvoerde) al aangegeven dat het hierbij ging om een handmatige fout en niet om een fout in het systeem voor salarisverweking.

PwC heeft nu schriftelijk erkend dat de controle door de externe accountant niet goed is verlopen. Ter compensatie biedt zij aan om veertig procent van de boete te betalen die de gemeente van de belastingdienst tegemoet kan zien, meldt Omroep Flevoland. Over de rente die Dronten moet afdragen (55.000 euro) wordt niet gesproken. Overigens zijn deze toezeggingen niet goed te zien op het internet, hoewel de brief online staat. Omroep Flevoland claimt echter dat deze toezegging is gedaan door PwC.

Wat wel te lezen valt, is dat PwC haar tekortkoming als controlerend accountant ruiterlijk erkent. "Er bestaat voor PwC geen twijfel dat de controle van de desbetreffende jaarrekeningen beter had gekund en moeten zijn”, schrijft PwC aan de gemeente Dronten.

"Ter vermijding van elk misverstand willen wij in dit kader nog nadrukkelijk aangeven dat PwC zich in deze discussie geenszins achter materialiteit wenst te verschuilen. Met onze hierna volgende reactie hoopt PwC een basis te leggen voor een ‘nieuwe’ start…”

PwC-woordvoerder Koen Jonker bevestigt desgevraagd het bestaan en de inhoud van de brief. "Die is te raadplegen op internet. Ons past bescheidenheid om hier verder iets over te zeggen.”

Wel neemt hij afstand van berichtgeving in de media waarin wordt gesuggereerd dat PwC aanvankelijk haar verantwoordelijkheid afwees voor de belastingtegenvaller van Dronten. “Verantwoordelijkheid is altijd onze lijn geweest.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.