Nieuws

Toezichtkosten AFM flink hoger in 2015

Ondernemingen die onder toezicht vallen van het AFM zullen in 2015 meer voor het toezicht moeten betalen.

Doordat het ministerie van Financiën met ingang van 2015 niet meer mee betaalt aan de kosten van het toezicht, valt de overheidsbijdrage van € 20,2 miljoen weg waardoor de bijdragen aan het toezicht voor ondernemingen toeneemt. Daarnaast valt de begroting voor het toezicht dit jaar € 2,9 miljoen hoger uit onder meer als gevolg van investeringen in de verdere professionalisering van het toezicht.

De nieuwe tarieven zijn op 29 mei gepubliceerd in De Staatscourant. Op de vraag waarom de begroting hoger uitvalt zegt de AFM: "De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een stijging van het gemiddeld aantal fte’s met 40 fte. Er worden onder meer extra fte's ingezet op de thema's 'Financiële dienstverlening aan zakelijke partijen is passend', 'De kwaliteit van governance, verslaggeving en accountantscontrole gaat omhoog' en 'De effectenmarkten functioneren eerlijk en efficiënt en de infrastructuur blijft bestendig', en op de AFM brede onderwerpen 'gedrag en cultuur' en 'inzicht in consumentengedrag'.”

Accountantsorganisaties

De AFM noemt in de onderbouwing van de kostenstijging ook nog apart de accountantsorganisaties:  "Onze interventies in de vorm van handhaving, feitelijke rapportages en de publieke aandacht die wij hebben gevraagd voor noodzakelijke fundamentele hervormingen en cultuuromslag in de sector hebben in de politiek en de media gehoor gekregen. Wij willen in 2015 stevig doorpakken en zullen ons toezicht op accountantsorganisaties verder versterken en intensiveren."

Het FD berekende dat de kosten voor accountantsorganisaties met 40 procent zullen stijgen. De grootste stijging vindt plaats bij schadeverzekeraars. De kosten komen maar liefst 435 procent hoger uit dan in 2014. Ook tussenpersonen en banken zullen flink meer moeten betalen, tot wel 70 procent. De verschillen in de stijgingen van de kosten zijn te verklaren doordat de AFM de overheidsbijdrage bij sommige partijen meer gebruikte dan bij anderen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.