Nieuws

Grond en zorg doen jaarrekening Kampen rammelen

De controlerend accountant van de gemeente Kampen onthoudt zich van een oordeel over de jaarrekening 2015. Het sociaal domein en de grondexploitatie blijken hoofdpijndossiers voor de Hanzestad.

Dat blijkt uit het controlerapport van de accountant die de jaarrekening 2015 van de gemeente Kampen heeft gecontroleerd. De accountant van EY heeft een oordeelonthouding gegeven. In het controlerapport staat hierover: "Deze oordeelonthouding vloeit voort uit het ontbreken van adequate controle-informatie waardoor diverse onzekerheden in het sociaal domein en bij de grondexploitaties zijn gerapporteerd."

Knelpunten

De grootste knelpunten bij de zorguitgaven zitten in de verantwoordingsinformatie van de SVB over het persoonsgebonden budget, informatie van aanbieders van jeugdzorg en zorgaanbieders die zijn ingezet in het kader van de WMO. Deze uitgaven staan in de boeken voor samen 4,1 miljoen euro.

"De discussie rondom de verantwoordingsinformatie zorg wordt bekend verondersteld omdat dit een landelijk probleem is", aldus een schriftelijke toelichting hierop van Esther Wagteveld, woordvoerster van de gemeente Kampen.

Grond

De kwestie van de grondexploitatie is van een andere orde. De controlerend accountant denkt dat de gemeente bepaalde grondposities tegen te hoge waarden in de boeken heeft gezet. Het gaat om een tuinbouwgebied in de Koekoekspolder en om het Reeve-gebied, een terrein waar Kampen de stad wil uitbreiden. De Koekoekspolder is mogelijk voor 4,4 miljoen euro te hoog gewaardeerd door Kampen. Het Reeve-gebied moet mogelijk met ruim 23 miljoen euro worden afgewaardeerd.

De Koekoekspolder bij IJsselmuiden is door Kampen aangewezen voor glastuinbouw. Maar veel kavels liggen onverkocht braak, reden voor de accountant om te twijfelen aan de boekwaarde die de gemeente heeft toebedeeld aan deze grond. In februari heeft de gemeente de grondprijs van de Koekoekspolder al afgeboekt met 3,5 miljoen euro, maar de accountant vindt deze grond nog altijd te hoog gewaardeerd. Het gemeentebestuur heeft het bezwaar van de accountant echter van de hand gewezen.

"De waardering Koekoekspolder is een gevolg van de verschillen van inzicht tussen accountant en gemeente over de te realiseren verkoopprijs voor de gronden", aldus de schriftelijke reactie van de Kamper woordvoerster. "De dit najaar op te stellen en te actualiseren exploitatieopzet zal antwoord moeten geven op de vraag of de door de gemeente gehanteerde verkoopprijzen haalbaar zijn en blijven."

Hoofdpijn

Het Reeve-gebied is een ander financieel hoofdpijndossier voor de gemeente. In dit gebied wil Kampen dertienhonderd woningen bouwen, maar de Raad van State heeft daar vorig jaar een streep door gehaald. De onzekere bestemming van deze grond is voor de accountant reden om te twijfelen aan de boekwaarde van deze grond.

"Met betrekking tot de waardering van het plan IJsseldelta Zuid/Reeve is de discussie vooral een uitvloeisel van de (provinciebrede) discussie over de hoeveelheid toegestane woningbouw in relatie tot de veronderstelde behoefte", aldus de woordvoerster van Kampen. "Nog dit jaar wordt deze discussie met de provincie afgerond en wordt helderheid verkregen."

Binnen het college denkt men dat het wel meevalt met die afwaarderingen. De verkoop van tuinbouwgrond zal wel aantrekken, denken de wethouders. Voor de bebouwing van het Reeve-gebied komen nieuwe plannen. De bouwopdracht is reeds gegund aan een bouwconsortium.

Getergd

In de gemeenteraad is getergd gereageerd op de houding. "De problemen rond de uitgaven voor de jeugdzorg zijn inmiddels opgelost", zegt Nieke Jansen, fractievoorzitter van GroenLinks in de Kamper gemeenteraad. "Maar niet die van de boekwaarde van de grond. De uitgifte van tuinbouwgrond in de Koekoekspolder stagneert. Het is een slecht bereikbaar gebied, waarvan de grond voor te veel geld in de boeken staat."

Een oplossing voor het Reeve-gebied is evenmin onder handbereik, denkt ze. "De bouwplannen moeten passen binnen de kaders van de regionale bouwnota over duurzame verstedelijking. Stadsuitbreiding kan alleen gebeuren als andere gemeenten in de regio bouwcontingent inleveren. Ik zie dat nog niet gebeuren, maar de gemeente wuift deze bezwaren wel heel gemakkelijk weg."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.