Nieuws

Gerben Everts (AFM) geeft young profs inkijkje in toezicht

Tijdens een recente ontmoeting met NBA Young Profs gaf AFM-bestuurder Gerben Everts de aanwezige jonge accountants en studenten een boeiend inkijkje in het toezicht op het accountantsberoep.

Na Jos Nijhuis (ceo Schiphol) is Everts de tweede bestuurder die door oud-Accountant-hoofdredacteur Tom Nierop wordt geïnterviewd in de serie 'NBA Young Profs Arena'. Everts studeerde rechten en accountancy in Groningen en werkte oorspronkelijk in het openbare beroep, maar stapte over naar achtereenvolgens Financiën, de Europese Commissie en APG, tot hij in 2011 bestuurder werd bij de AFM. Daar is hij onder meer belast met het toezicht op accountants.

In het interview gaat Everts nader in op de accenten die de AFM legt bij het toezicht op accountants. Ook spreekt hij met de zaal over het debat rondom kwaliteit en hoe daar mee om te gaan in de dagelijkse praktijk.

Hij geeft de aanwezige jonge accountants het advies mee "tot je veertigste lekker met je vak bezig te zijn, doen wat je leuk vindt" en pas daarna aan  je positie te gaan denken. Zelf is hij net herbenoemd voor vier jaar.

Uitwisseling

Blij is Everts met het uitwisselingsprogramma tussen de big four-kantoren en de AFM. RA's met minimaal zeven jaar ervaring gaan daarbij gedurende twee jaar bij de AFM aan de slag. Daarna keren zij gegarandeerd terug naar hun oorspronkelijke kantoor. Ze kennen hierdoor 'beide kanten van de tafel', weten wat het werken binnen een groot accountantskantoor betekent en dragen actief bij aan de kwaliteitsverbetering van de accountancy. 

Ook de ontwikkelingen in het vak komen aan de orde. Integrated reporting heeft volgens de AFM-bestuurder de toekomst. Daar heeft ook de accountant een flinke rol in. In deze tijd van technologie zijn de huidige standaarden eigenlijk aan vernieuwing toe. Vandaar ook pilotprojecten zoals controle op basis van data analyse en blockchain techniek, los van de standaarden. De toekomst vraagt om meer technologen, meent Everts.

Voor de aanwezige studenten en jonge beroepsgenoten was het een kans om in gesprek te zijn met een toezichthouder die ze normaal niet snel ontmoeten. "Een goed gesprek met een interessante gast", aldus het commentaar.

De volgende van de NBA Young Profs Arena is op 16 februari 2017. Dan interviewt Tom Nierop de 'meest invloedrijke vrouw van 2016': beroepscommissaris Petri Hofsté.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.