Nieuws

NBA-voorzitter: cultuur en gedrag veranderen heeft tijd nodig

De cultuur binnen het accountantsberoep aanpakken en veranderen is een proces van jaren. Dat zei NBA-voorzitter Pieter Jongstra gisteren bij de start van de Accountantsdag.

Zelfreflectie, het thema van de ochtendsessie, is "ongelofelijk belangrijk", aldus Jongstra bij de start van de dag. Bij een positie als vertrouwensman van het maatschappelijk verkeer hoort dat je "zelfinzicht" hebt. Daarom heeft de NBA geïnvesteerd in nieuw reputatieonderzoek "om te zien waar we staan, om een glashelder beeld te krijgen". Als een accountant een maatschappelijke rol in wil nemen "dan moet je er ook goed tegen kunnen als anderen wat over je zeggen".

Uit het onderzoek van het Reputation Institute blijkt de legitimiteit van de accountant en dat is voor de voorzitter "goed nieuws". Het beeld bij het publiek en de autoriteiten is positiever geworden, maar bij de kritische gebruikers (beleggers, analisten) is er reden "om het gesprek aan te gaan".

MCA

Het veranderen van de manier van werken, de cultuur binnen het beroep, "hoe we ons gedragen" heeft tijd nodig, benadrukte Jongstra, want het gaat om "wezenlijke hervormingen". Het rapport van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) stelt dat een intrensieke motivatie om de cultuur te veranderen ontbreekt. De NBA-voorzitter wierp tegen dat de wicked problems die de MCA benoemt complexe problemen zijn, "die je niet van vandaag op morgen hebt opgelost". Het is zaak goed na te denken over volgende stappen en daar de tijd voor te nemen. "Het is geen lichtknopje dat je aan en uitzet."

Jongstra hoopt dat het beroep zich richt naar de toekomst en "de gelederen zal sluiten". Accountants kijken "vaak en genoeg achteruit, maar vooruit kijken is toch wat iedereen inspireert".

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

Reputatie accountant: publiek positiever, gebruiker kritisch

Het algemeen publiek geeft de controlerend accountant een iets beter 'rapportcijfer' (6,3) dan in 2013 (6,0). Autoriteiten blijven kritisch, maar geven met een 'zesje-min' ook een wat hoger cijfer. Gebruikers van informatie zijn wat minder tevreden dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Reputation Institute naar de reputatie van controlerend accountants, gepresenteerd op de Accountantsdag.

x 1

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.